Swedbank võtab Telia Sonera pakkumise vastu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekommunikatsioonihiid Telia Sonera teatas augustis oma pakkumisest kõigile Eesti Telekomi aktsiatele. Pildil Telia Sonera president  Lars Nyberg ja vanemasepresident Cecilia  Edström.
Telekommunikatsioonihiid Telia Sonera teatas augustis oma pakkumisest kõigile Eesti Telekomi aktsiatele. Pildil Telia Sonera president Lars Nyberg ja vanemasepresident Cecilia Edström. Foto: Peeter Langovits

Kui mõned aktsionärid alles kaaluvad, kas võtta vastu Telia Sonera ülevõtupakkumine Eesti Telekomi aktsiatele, siis Swedbanki jaoks on liisk langenud.


«Meie võtame Telia Sonera väljaostupakkumise vastu ja suuname vabanenud raha uutesse investeeringutesse,» lausus Swedbanki portfellihaldur Tarmo Tanilas.


Tanilase sõnul soetas Swedbanki personaalne varahaldus Eesti Telekomi aktsiaid enda klientidele alates 2008. aasta sügisest.



«Meile meeldis firma poolt pakutav korralik dividend, aktsia soodne ostuhind, korralik likviidsus ning väga kompetentne firma juhtkond,» lausus Tanilas. «Riigi suur osalus Eesti Telekomis ning samal ajal keeruline eelarvepositsioon olid meile vihjeks, et soodsa pakkumise korral võib riik aktsiatest loobuda.»



Swedbanki ja tema klientide käes on 0,26 protsenti Telekomist.


Valitsus kauples Telia Soneralt välja teatavasti lisaraha. Lisaks 93 kroonile aktsia eest maksab Eesti Telekom tänavu välja veel ühed erakorralised dividendid – 6,99 krooni aktsia eest.



«Antud tehingu puhul on suurimaks võitjaks Eesti riik, kes parandab eelarve positsiooni, reservide seisu ning kindlustab ka jooksva tulu järgneva kolme aasta jooksul Eesti Telekomi poolt väljamakstavatelt dividendidelt laekuvast tulumaksust,» kommenteeris Tanilas.



«Loomulikult oleks Eesti Telekomi aktsiate müügihind võinud olla veel veidi kõrgem, kuid peame vaatama ka majanduse laiemat pilti ning antud olukorras oli see riigile hea hind.»


Tanilas viitas ka, et Eesti riigil on huvide konflikt – kindlustada kõigile operaatoritele võrdsed tingimused ning korjata Eesti Telekomi aktsionärina dividende.



«Eesti Telekomi aktsiate riigipoolset müüki võib mingil määral käsitleda ka riikliku majanduse elavdamise paketina,» ütles Tanilas. «Paljud Eesti Telekomi aktsionärid saavad arvestatavas koguses dividende juurde, mida saab suunata tarbimisse või uutesse investeeringutesse, mis mõistliku investeerimise korral toodab paari aasta perspektiivis ilmselt enam kui Telekomi aktsiates.»



Tanilas viitas, et tehniliselt on eraisikutel nii kulude poolest kui ka maksutehniliselt soodsam müüa aktsiad pärast täiendavate dividendide laekumist otse TeliaSonerale. Sellisel juhul laekuksid rahad aktsiatest aga alles 16. oktoobril ja dividendid 30. oktoobril.



Juriidilistel isikutel, kes soovivad Telekomi aktsiaid müüa ja kohe uutesse investeeringutesse suunata, on seda soodsam teha börsi vahendusel, sest suure tõenäosusega hakkab Eesti Telekomi aktsia börsil kauplema 100 krooni lähedal.



«Antud väljaostupakkumise negatiivseks pooleks on Eesti Telekomi võimalik lahkumine Tallinna börsilt,» lausus Tanilas. «Omalt poolt loodan, et riik on ka selle probleemi peale mõelnud ning kuuleme varsti Eesti Energia IPOst.»


Eesti Telekomi aktsionäridele tehtud pakkumise müügiperiood algas 9. septembril ning kestab 9. oktoobrini 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles