Lehmapidajad ähvardavad Prisma sõnnikuga üle kallata

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki kallurikast oli Rocca al Mare keskuse Prisma ees ähvardavas asendis, jäi pool tonni lõhnavat veisesõnnikut siiski maha kallamata.
Ehkki kallurikast oli Rocca al Mare keskuse Prisma ees ähvardavas asendis, jäi pool tonni lõhnavat veisesõnnikut siiski maha kallamata. Foto: Mihkel Maripuu

Piimasõjas vastutegevusele asunud lehmapidajad tõid täna Tallinnas Rocca al Mare Prisma ette priske autokoorma jagu sõnnikut ning jagasid poeskäijatele tasuta piima.

Politsei sekkumine peatas nende tegevuse, kuid põllumehed lubasid veel tagasi tulla, kui midagi lähiajal ei muutu, vahendas Reporter.ee videolõik.

«Iga päev sõidab tapamajja kuskil 50-100 lehma,» rääkis Eesti Põllumajandustootjate Keskliidu aseesimees Jaan Sõrra. «Eestis on piimatootmine ainus põllumajandusharu, mis on prioriteetne ja mida me saame siin teha. Teravilja kasvatuseks oleme võib-olla natuke põhjapool ja kui nüüd Eesti piimatootmine tõesti hääbub, siis ei ole võimalik seda nii ruttu enam taastada.»

Sõrra loodab, et piimasõda saab peagi läbi ja lehmapidajad ei pea uuesti Prima ette sõnnikukoormaga tulema.

«Me oma esimese aktsiooniga ei taha siin seda loodust reostada, aga juhul, kui nüüd see piimasõda ei lõpe, kui kaupmehed sellest aru ei saa, siis järgmine kord on need sõnnikuhunnikud juba siin maas,» hoiatas Sõrra. «Meil on põllumeestel selline vägev sõnniku laotamise tehnika, mis võimaldab sõnnikut suunata kuni 50 meetri kaugusele ja ka siseruumidesse.»

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tunnistas, et olukord piimanduses on keeruline.

«Küsimus ei ole mitte ainult piima kokkuostuhindades - see puudutab siis tootjat ja töötlejat -, vaid ka jaomüügihindades, kus piimahinnasõjaga on veelgi püütud seda hinda alla ajada,» rääkis minister. «Õnneks tundub, et see (sõda - toim.) on tänaseks lõppenud ja mul on väga hea meel, et avalikkus ja üldsus on võtnud väga jõuliselt piimatootjat toetava seisukoha selles sõjas.»

Kuigi tänane aktsioon oli ebaseaduslik, ei kavatse Prisma kellelegi kaebust esitada. Prima hinnangul on nad süütuna lehmapidajatele hambu jäänud.

«Prisma on küll piimahinda langetanud oma kasumi arvelt,» kinnitas Prisma ostujuht Tiia Karu. «Me ei ole survestanud ei Eesti põllumeest ega Eesti töötlejat hinda langetama.»

Karu usub, et piimahind tõuseb peagi oma vanale tasemele tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles