Andrus Karnau: esimene küsimus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau.
Andrus Karnau. Foto: .

Lugejad kindlasti mäletavad veel üht tähelepanuväärset intervjuud, kus kommivabrikant Oliver Kruuda lausus, et tal ei ole raha kuhugi panna.

On ikka ülbe inimene, eks ole? Enamik rahvast sipleb võlgades, aga temal pole rahaga midagi teha!



Vähesed võtsid vaevaks seda intervjuud korralikult lugeda ja teada saada, et Kruuda tahtis öelda, et tal pole mõtet Kalevit müüa, sest ühtegi head ideed teenitud raha kasutamiseks pole silmapiiril. Paar aastat hiljem tal mõtted tulid, aga see on juba teine lugu.



Telekomi puhul on esimene ja kõige tähtsam küsimus: mida valitsus kavatseb tehingust saadava nelja miljardi krooniga peale hakata? Seda küsimust pole keegi küsinud ja ma pole ka kuulnud, et valitsuse liikmed oleks ise tõtanud seda selgitama.



Hästi, pool miljardit on Telekomi erakorralised dividendid ja tulumaks, mis läheb tühja riigikassa täiteks. Poole miljardiga ilmselt turgutatakse Arengufondi, kellelt aktsiad ära võeti. Tervelt kolm miljardit on ikkagi puhast raha üle!



Rahandusminister Jürgen Ligi põhjendas, et kuna nõustaja arvas, et edaspidi ei ole telekomiäri enam nii tulus, siis on mõistlik sellest ärist lahkuda. Selle mõtte juures jääb küll arusaamatuks, miks suur Soome-Rootsi telekommunikatsioonihiid nii viletsa tulevikuvaatega firmasse raha tahab matta. Aga ärge kahelge ministri sõnades, vaid küsige, mis on see projekt, kus kolm miljardit krooni edaspidi Eesti riigile ja rahvale tulusamalt raha teenivad.



Eesti riigi prognoosi järgi lähiaastail riigieelarve tulude kiiret kasvu oodata ei ole. Isegi siis ei ole, kui makromajandusnumbrid näitavad taas mõõdukat kasvu.



Rahvas aga vananeb, keskmine palk tõuseb ehk peamised sotsiaalkulud pensionid ja vanemapalk kasvavad mühinal edasi. Põhiliste sotsiaalkulude eelarve on järgmisel aastal 900 miljonit krooni suurem kui sel aastal. See ei ole trükiviga, nii see on sotsiaalministeeriumi ennustus.



Kärpeid tegemata kasvavad need kulud samas tempos igal aastal. Siit ka kahtlus, et Telekomi kolm miljardit kuluvad nagu sulavõi tulisel pannil särtsti! pensionikassa lappimiseks ja tuleval aastal samal ajal tuleb järgmine riigivara müük ette võtta.



Neljapäeval rõõmustas peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil lõbujanus meediat rasvase hane, muneva kana ja lüpsva lehma jutuga, aga põhiküsimusest libises ta üle. Pole midagi öelda, kolme miljardi kroonine tehing on mõne inimese meelest niisama lihtne kui jõuluhane valimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles