Valitsus tõstab tuleva aasta eelarve täitmiseks alkoholiaktsiisi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarvekärbe sundis Haapsalu kutsehariduskeskuse õpetajad nädalaks palgata puhkusele ja õpilased iseseisvale tööle.
Eelarvekärbe sundis Haapsalu kutsehariduskeskuse õpetajad nädalaks palgata puhkusele ja õpilased iseseisvale tööle. Foto: Lennart Rikk

Valitsus kiitis täna põhimõtteliselt heaks tuleva aasta riigieelarve, mille täitmiseks kärbitakse veelgi valitsemiskulusid ja tõstetakse alkoholiaktsiisi.


Tänasel valitsuse kabinetinõupidamisel lepiti kokku, et tuleva aasta eelarve kulude tase 89 miljardit krooni on võrreldav käesoleva aasta kuludega. Riigieelarve tulude maht on 84 miljardit krooni. Eelarve kokkulepe täidab Maastrichti eelarvekriteeriumi nõudeid.

Eelarve positsiooni tasakaalustamiseks kärbib valitsus tegevuskulusid. Tuleva aasta riigi eelarvega on riigiasutuste tegevuskulud jõudnud allapoole 2007. aasta taset. Võrreldes 2008. aasta tasemega on riik oma tegevuskulusid vähendanud 2,6 miljardit krooni võrra.

Ühtlasi otsustati tõsta alkoholiaktsiisi 10 protsenti alates 1.jaanuarist 2010 ja tubakaaktsiisi 20 protsenti alates 1.jaanuarist 2011. Täiendava tõusu mõju kange alkoholi hinnale on ligikaudu 6,25 protsenti 0,5 liitri kohta ja lahja alkoholi hinnale ligikaudu 2 protsenti 0,33 liitri kohta.

Kulude katteks otsustati jätkata riigiasutustele mittevajaliku vara ja maa müügiga ning arvestatakse täiendavate omanikutulude laekumisega vastavalt äriühingute ettepanekutele.

Võrreldes tänavuse aastaga kasvavad toetused ettevõtlusesse ja keskkonna valdkonna rahastamine, samuti tõusevad Euroopa Liidu vahendite toel hariduskulud miljardi krooni võrra.

Võrreldes käesoleva aastaga suurenevad riigiasutuste investeerinud 16 protsenti. Eelarve kokkuleppe kohaselt jäävad kaitsekulutused 1,86 protsendi tasemele SKP-st. Samuti jäävad samale tasemele pensionid ning valitsus ei muuda vanemahüvitise süsteemi.

Rahandusminister esitab eelarve eelnõu valitsuse liikmetele 29.septembril. Valitsus plaanib 2010. aasta riigi eelarve riigikogule üle anda tuleva nädala kolmapäeval, 30. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles