Kaljuvee: Eesti Energia börsile viimine on riigile kahjulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogulane Lembit Kaljuvee.
Riigikogulane Lembit Kaljuvee. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lembit Kaljuvee ütles, et Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Mart Laari kava viia Eesti Energia börsile on Eesti riigile kahjulik.


«Laar tahab müüa strateegilist ettevõtet,» tõdes endine Eesti Põlevkivi juht Kaljuvee. «See on Eesti riigi iseseisvuse küsimus. Pealegi ei ole turu madalseisus võimalik saada parimat hinda.»

Kaljuvee ütles, et Eesti Energia börsile viimine tähendaks jälle tähelepanu hajutamist üldistelt energeetikaprobleemidelt.

«Kindlasti pole see börsile minek mingi pääsetee;» märkis Kaljuvee. «Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eesotsas minister Juhan Partsiga peaks energeetika poliitika enda ajada võtma. Majandusettevõttele tuleb jätta talle kohased ülesanded. Kui administratiivstruktuuride ja reaalsete investeeringute tarbeks on vaja vahendeid, siis võiks kaaluda Narva Elektrijaamade vana õlitehase ja uue tehase projekti müüki. Niigi on tänaseks suurem osa põlevkiviõlitööstusest erastatud. Eesti Energia jääks tegutsema põlevkivielektri müügi ja jaotusega.»

Kaljuvee ütles, et riigile kuuluv aktsiaselts Eesti Põlevkivi aga kaevandaks kogu põlevkivi, müües seda nii elektri- kui ka õlitootjatele.

«Tahan siinkohal rõhutada, et põlevkivienergeetika ja põlevkivikeemia peaksid toimima eraldi, olema iseseisvad turul toimivad majandusüksused,» selgitas ta. «See tagaks normaalse konkurentsi. Ettevõtted areneksid, toodaksid kasumit ja riigil oleks jälle keda maksustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles