Andres Lipstok: näha on stabiliseerumise märke

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Andres Lipstok.
Eesti Panga president Andres Lipstok. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles täna Äripäeva konverentsil «Äriplaan 2010», et Eesti majanduses on näha mitmeid stabiliseerumise märke.


Keskpanga juhi sõnul on kohaliku majanduse üldine kukkumine olnud küll suhteliselt suur, kuid esimest korda võiks täna stabiliseerumise sõnumit kasutada. Kuigi tema sõnul on kõvasti pihta saanud jaekaubanduse mahtude langus, on need numbrid viimastel kuudel näidanud siiski paranemist. Sellest hoolimata on müügimahud madalal tasemel.

Üheks põhiprobleemiks on Lipstoki sõnul täna meie jaoks tööpuudus, kuid ka siin tuleb silmas pidada, et töötute arv ei kasva enam nii kiiresti kui selle aasta teises kvartalis. Oluline on ka see, et inimeste kindlustunne on suurenenud: inimeste hirm töötuks jäämise ees on varasemast väiksem.

Võrreldes mitmete teiste majandustega on Eesti siiski Lipstoki hinnangul üsna heas seisus. Näiteks on mitmetes Euroopa Liidu majandustes algatatud ülemäärase eelarvepuudujäägi menetlus, mille puhul käib jutt piirist, mis ületab kolme protsenti SKTst. Taolised menetlused on algatatud tänaseks näiteks Poolas, Prantsusmaal, Hollandis, Inglismaal, Lätis ja mitmete teiste suhtes.

Praeguste nägemuste järgi seda piirmäära ei ületa aga Taani, Soome, Rootsi ja Küpros ning selles seltskonnas peaks olema ka Eesti. Lipstoki sõnul on õnneks Eesti ajanud sellist eelarvepoliitikat, kus riigil on olemas reservid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles