Euroopa saab finantsjärelevalve süsteemi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Caro / Scanpix

Täna võttis Euroopa Komisjon vastu mitme õigusakti eelnõud, mille eesmärk on tugevdada finantssektori järelevalvet ning hinnata ja ennetada senisest tõhusamalt finantsriske kogu Euroopas.

Rahvusvahelise Valuutafondi endise tegevdirektori Jacques de Larosière'i juhitud töörühma ettepanekul luuakse integreeritud Euroopa finantsjärelevalve süsteem, mis suudab teostada järelevalvet riikide finantsasutuste üle, koordineerida riigiüleste järelevalveasutuste tegutsemist ja luua ühiseid standardeid, teatas Euroopa Komisjon.

Üleeuroopaline riske hindav ja järelevalvet teostav süsteem loob eeldused suuremaks finantsstabiilsuseks ning aitab kaasa tulevaste finantskriiside vältimisele.

Õigusaktidega nähakse ette Euroopa Süsteemsete Riskide Nõukogu ja Euroopa Finantsjärelevalveasutuste Süsteemi loomine.

Riskide Nõukogu ülesandeks on niinimetatud makrotasandi järelevalve: nõukogu jälgib ja hindab võimalikke ohte finantsstabiilsusele, esitab vajadusel riskihoiatusi ning soovitusi vastuabinõudeks.

Nõukogu töös osalevad Euroopa Keskpanga, liikmesriikide keskpankade, Euroopa järelevalveasutuste ning liikmesriikide järelevalveasutuste juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles