Hiiumaa ettevõtjad: nõuame praamilepingu täitmist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidlased on praeguse praamigraafikuga rahul.
Hiidlased on praeguse praamigraafikuga rahul. Foto: Priit Pullerits

Hiiumaa ettevõtjate liidu juht Tanel Malk osutab riigi ja vedaja vahel sõlmitud liiniveo lepingule, mis ei näe kuidagi ette vaid ühe praami käigusolekut Heltermaa-Rohuküla vahel.


«Pakutud graafiku puhul peame hakkama sõitma nii, nagu praam käib, mitte nii, nagu vaja on,» lausus Hiiumaa ettevõtjaid esindav Tanel Malk. Et reiside arvu täis saada, kavatseb Väinamere Liinid sõita ühtmoodi graafikuga kõigil nädalapäevadel, see aga tähendab, et puhkepäevade varahommikused reisid, mis väljuvad juba kell viis, on tühjad. Samas riik maksab need kinni.

Malk ütles, et ei mõista ministeeriumi praegust survet ainult ühe praami, mis sest, et suurema, käima panekule. Tegelikult ei ole mingit vahet, kas liinil on üks või kaks laeva, sest riik maksab reiside eest. Kehtivas lepingu kohaselt makstakse periooditasu nagunii.

Liiniveolepingus on kirjas, et talvisel navigatsiooniperioodil peab vedajal käigus olema kaks lepingu tingimustele vastavat laeva. Sellega ei saaks Scaniast väiksemat laeva kasutada, kuid just seda praegu Väinamere Liinid pakub laeva Harilaid näol.

Lepingu ringitegemisega hiidlased ei nõustu ja seda pole seni ka riik tegema soostunud. Kui mõni aasta tagasi Hiiumaa ettevõtjad laevale internetti küsisid, vastati neile, et seda pole lepingus ette nähtud.

Ühe laeva puhul pole võimalik teha tippaegadel lisareise. Pakutud graafik paiskab aga segi hiidlaste tavalise elurütmi - nad ei jõua enam õigel ajal tööle ega kooli. Majandusele paneb põntsu kaubavedude kallinemine, sest praami ooteajad pikenevad.

Vedajal on ühe praami pidamine muidugi kasulikum kui kahe, sest ta peab üleval hoidma kahe asemel üht meeskonda ja periooditasu laekub kokkulepitud mahus nagunii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles