Rasmus Pikkani: valitsus tegi Telekomiga väga hea tehingu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Pikkani
Rasmus Pikkani Foto: Toomas Huik
Swedbanki pankur Rasmus Pikkani kirjutab, et valitsus sõlmis Telekomi aktsiate müügitehingu riigi jaoks soodsatel tingimustel.

Mis puudutab riiki ja tema plaani hoida riigieelarvet euro kriteeriumitele sobivates piirides, siis avaldatud info põhjal on riigi jaoks tegemist vägagi hea tehinguga ja tundub, et riik võtab pakutust hetkeolukorras välja maksimumilähedase paketi.

Seda just eelarve tasakaalu seisukohast - sisse kasseeritakse jooksvate eelarvetuludena klassifitseerivad dividendid pluss lisaks lastakse Eesti Telekomil ehk Telia Soneral kirjutada välja kohustus maksta omanikele järgmisel kolmel aastal maksimaalses majanduslikult põhjendatavates mahus dividende, mis tagab omakorda riigile sellega kaasneva märkimisväärse tulumaksuvoo järgmisteks aastateks.

Dividendi maksudega seonduv tuluvoog on iseenesest äraütlemata leidlik garanteeritud riigituluallikas nõudlikeks aegadeks - olgu see siis kas riigi poole töövõit või ostja/nõustaja poolt oskuslikult pakutud «präänik».

Olgugi, et tehingul on paratamatult küljes hädast tingitud müügi pitser, on reaalelus vähe põhjuseid, miks peaks riik üldse omama osalust Eesti Telekomis - üksnes tulevane dividenditulu on halb vabandus ja riik omanikuna konkurentsitihedas eraettevõtluses ei ole definitsiooni järgi hea lahendus.

Lisaks aitavad müügist riigi reservidesse lisanduvad miljardid kindlustada riigi rahalist sõltumatust ja võimaluse tulevikus kaasata vajadusel rahvusvahelistelt finantsturgudelt raha konkurentsivõimelisematel hindadel kui muudel võrdsetel juhtudel. Oluline on siinkohal fakt, et riik ei saa käsitleda müügist saadavat raha oma jooksvate tuludena ja sellest aspektist on riigi ründamine suhteliselt alusetu - ennekõike on tegemist siiski ühte liiki finantsvarade vahetamisega teist liiki - ja palju likviidsemate - varade vastu.

Praegu on iseenesest vähe neid riike, kellel oleks varasid, mida hetke keskkonnas päris mõistlikel tingimustel tõsistele huvilistele müüa. Eesti Raudtee, Tallinna Sadama või Eesti Energia müük tunduks just selles dimensioonis hoopis teisest klassist «pingutatud» tehing. Lõpetuseks tasub täna lihtsalt õnne tänada, et riigil jagus tarkust ja et seda osalust ei tehtud rahaks majanduslikult headel aegadel - kosilane pole kosjas ju esimest korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles