Ligi nõudis Telia Soneralt välja lisaraha

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augusti lõpus käisid Telia Sonera president Lars Nyberg ja asepresident Cecilia Edström Tallinnas Eesti Telekomi
ostusoovist teatamas.
Augusti lõpus käisid Telia Sonera president Lars Nyberg ja asepresident Cecilia Edström Tallinnas Eesti Telekomi ostusoovist teatamas. Foto: Peeter Langovits

Esmaspäeva hommikul tuli rahandusminister Jürgen Ligi kabinetist käsk: «Müüge!» Sellega saab teoks Eesti viimaste aastate suurim majandustehing.



Tehinguga omandab Telia Sonera Eesti riigi osaluse Eesti Telekomis. Pärast Jürgen Ligi korraldust kulus veel kaks päeva, et kooskõlastada valitsuse müügiotsuse avalikustamine börsi kaudu. Eile õhtul tuli aga ametlik teade, et Telia Sonera ja Eesti valitsus on käed löönud.



Kui Telia Sonera pakkumise avalikustamisel tänavu augustis pidasid asjatundjad 93-kroonist aktsiahinda liiga madalaks, siis asjade käik näitaski, et riigil õnnestus Soome-Rootsi telekommunikatsioonihiiult rohkem raha välja kaubelda.



Paremad tingimused


Valitsus teenib peaaegu 37,5 miljoni aktsia eest ligi 3,5 miljardit krooni, aga sellele lisanduvad ekstradividendid. Valitsuse ja Telia Sonera kokkuleppe järgi maksab Eesti Telekom sel aastal veel erakorraliselt 6,99 krooni iga aktsia kohta dividende. Kokku läheb firmast lisadividendidena välja ligi miljard krooni.



Peale erakorralise omanikutulu kauples valitsus välja ka selle, et Eesti Telekom maksab dividende eeloleval kolmel aastal aktsionäridele, kes jäävad omanikuks pärast ülevõtmispakkumist. Riigikassa võidab sellega tulumaksu eeloleva kolme aasta firma puhaskasumilt.



Ligi toonitas eile, et nii dividendid kui ka sellest tulenev tulumaks on riigieelarve tasakaalu arvestamise jaoks väga tähtsad. Äsjase otsusega paraneb Eesti riigieelarve tasakaal tänavu 518 miljoni krooni võrra, teatas rahandusministeerium.



Enne müüki võtab valitsus arengufondilt Telekomi aktsiad tagasi, kokku teenib valitsus siis tehinguga pisut üle nelja miljardi krooni. See on ka suurusjärk, mille võrra on lõhki tuleva aasta sotsiaalkulude eelarve. «Meil ei saa olla kindlust, et aktsia hind tihenenud konkurentsis ei lange, ega selles, et Telia Eesti Telekomi dividendipoliitikat mittemüümisel ei oleks muutnud,» kommenteeris Ligi otsust Postimehele.



Formaalse otsuse teeb valitsus neljapäeval. Peaminister Andrus Ansip välistas müügi alles hiljaaegu valitsuse pressikonverentsil. Ligi oli aga teist meelt. «Kaldusin müügi poole kohe, kui hakkas sündima lisakokkulepe dividendide kohta,» ütles Ligi.



Väikese ringi otsus


Ligi märkis, et otsuse langetas väike ring inimesi rahandusministeeriumis. Eile tunnistas ka riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas oma teadmatust, lisades, et läheb Stenbocki majja, et kuulda Telekomi tehingu üksikasju.



«Analüüsis osalejate ring ei saa olla suur, sest tegu on börsiinfoga. Kasutasime ka rahvusvahelist nõustajat – sõltumatut. Samas kui meedias kõrgest hinnast rääkinud kippusid kvalifitseeruma huvilisteks,» märkis Ligi.



Kuigi väikeinvestor Felix Laupmaa arvas eile, et kaldub pigem oma Telekomi aktsiaid hoidma, siis riigi ühe suurema panga pankur märkis, et valitsuse otsuse järel tuleb tõsiselt kaaluda, kas Telekomi aktsiaid enam hoida tasub.



Tallinna börsist jäävad Telekomi lahkumise järel alles haledad riismed, sest EMT ja Elioni omaniku väärtus on peaaegu niisama suur kui teistel börsifirmadel kokku.



«Võitjad on Telia Sonera ja Eesti riik, sest paraneb eelarvepositsioon ning suurenevad reservid,» kommenteeris LHV analüütik Kristo Oidermaa. «Väikeaktsionärid kaotavad aga põhilise dividendiaktsia Tallinna börsil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles