Eesti firmad tutvuvad kosmoseäriga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA)avaldatud kunstniku nägemus Maa ümber hõljuvast kosmoseprügist.
Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA)avaldatud kunstniku nägemus Maa ümber hõljuvast kosmoseprügist. Foto: AFP / Scanpix

Tallinnas on täna üsna tavatu üritus, kus kohalikel ettevõtetel ja riigiasutustel on võimalik ammutada ideid kosmosetehnoloogia valdkonnas tegutsemiseks.




Eeskätt keskendutakse kosmosetehnoloogiate maapealsete rakenduste tutvustamisele. Kuigi võib tekkida küsimus, mida suudab üks väikeriik korda saata kosmosetehnoloogiate arendamisel, on siinsed ettevõtted valdkonnaga kokku puutunud.



Näiteks pakub telemaatikafirma AS Oskando lahendusi, mille abil on ettevõtetel võimalik oma autoparki GPSi vahendusel jälgida. Mobiiltelefonides kasutatavad Regio kaardirakendused on jõudnud üle maailma kümnete miljonite klientideni.



Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) koordinaator Madis Võõras märkis, et kokku tuleb kosmosetehnoloogiate tulevikuvõimalusi kuulama ja vaatama koguni 70 kohalikku ettevõtet ja riigiasutust.



Ühelt poolt tutvustatakse osalejatele Euroopa Liidu GMES (Global Monitoring for Environment and Security) projekti võimalusi. Nimetatud koostööprojekti puhul on tegu kõrgtehnoloogilise seiresüsteemiga, mille eesmärgiks on tulevikus vähendada erinevaid loodus- ja tööstuskatastroofidega seotud tagajärgi.



Teisalt tutvustatakse Euroopa Komisjoni ellu kutsutud Galileo projekti, millest saab alternatiiv ameeriklaste GPS-süsteemile.



Võõrase kinnitusel on Eesti arvestatav partner Euroopa Kosmoseagentuurile, kellega 2007. aastal sõlmiti ka vastav koostöö raamleping. Selles osas edestab Eesti näiteks Lätit, kes jõudis lepinguni alles tänavu juulis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles