Parts: Eleringi ideest raha turult kaasata on veel vara rääkida

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnul on veel vara rääkida ideest, et Elering võiks gaasivõrgu ostmiseks saada raha börsilt.

«Sellel küsimusel on kaks poolt. Üks on kapitaliturgude arendamise vajadus Eestis ja teine on gaasivõrgu ostmine ning riigi poolt vaadatuna ma käsitleksin neid teemasid eraldi,» rääkis Parts Postimehele.  

Parts selgitas, et küsimuses, mis puudutab gaasivõrgu ostmist, on Eesti seadused praegu Euroopa Liidu nõudmistega vastavusse viidud. 

«Praegu on pall ennekõike müüja käes ehk tänase Eesti Gaasi käes, kuidas nad seda tehingut kavatsevad ellu viia. Neil on see kohustus tulenevalt seadustest,» selgitas Parts.  

Ostja staatust reguleerib Partsi sõnul samuti seadus, ostja peab samuti olema teatud tingimustele vastav. 

Konkreetsest ärilisest investeeringust rääkides märkis Parts, et riik ei ole teinud omalt poolt veel ühtegi otsust. «See on täiesti eraldi teema. Ma arvan, et riigi seisukohast on sellest võrdlemisi vara rääkida.»

Küsimus on Partsi sõnul ka selles, kas riigil on üldse mõistlik sellisesse turu valdkonda siseneda.  

Rääkides küsimuse teisest poolest ehk olukorrast kapitaliturgudel, siis seda seostatakse Partsi hinnangul liialt börsiga. «Ükskõik olgu ta siis aktsiate või võlakirja börs. » 

Väiksed ja keskmised ettevõtted vajavad Partsi hinnagul suurema riskivõimega omakapitali ja selles küsimuses ei ole ministri sõnul börs mingi probleemi lahendaja.

«Mis ei tähenda, et see ei oleks tore, kui börsil oleks ka aktiivsem ja seal oleks rohkem aktsiaid ja oleks võimalik kasutada erinevaid finantsvahendeid,» lisas Parts.

Kui rääkida Eesti finantsturu arengust, siis peaks Partsi sõnul panema esikohale väikeste ja keskmiste ettevõtete omakapitali pakkumise, mis on tegelikult praegu väga nõrk.

Süsteemihaldur Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimäe sõnul võiks Elering gaasivõrgu ostmiseks vajaliku raha saada osaliselt Eesti jaeinvestoritele suunatud võlakirjade emiteerimise kaudu Tallinna börsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles