Maaklerite sissetulekud on ligi 3 korda vähenenud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Margus Ansu.

Kinnisvarasektori keskmine brutopalk oli teises kvartalis 10 308 krooni ja brutotunnipalk 64,95 krooni, mis jäi vastavalt 2408 ja 12,21 krooniga alla Eesti keskmisele.

«Kuna kinnisvarasektor on majandussurutisega kannatanud keskmisest rohkem, on sealsed korrektuurid tasumäärade osas ka mõnevõrra jõulisemad,» ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman kinnisvaraportaalile City24.ee.

Tema sõnul ei saa siiski unustada, et kinnisvarasektori sissetulekud olid varem keskmisest kõrgemad ning protsentuaalselt suurem langus on lihtsalt palgataseme üldise olukorraga võrdsustanud.

Kinnisvaraturu langus töötajate tasustamise korda oluliselt muutnud ei ole, küll aga on tunduvalt vähenenud kinnisvarafirmade ja nende töötajate arv.

«Müügipersonal on tavapäraselt motiveeritud tulemustasudega, nii et maaklerite sissetulekute suurus sõltub eelkõige nende klienditeenindusvõimest ja müügiportfelli kvaliteedist,» rääkis Sooman.

«Tasustamise põhimõtted on üldiselt samad ja reeglina makstakse maaklerile jätkuvalt kokkulepitud protsent firmale laekuvast maaklertasust,» selgitas LVM kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

«Kahanenud tehingumahtudega proportsionaalselt ehk 2-3 korda on vähenenud ka sissetulekud,» ütles ta.

Tema hinnangul on kinnisvarabüroode kontoritöötajate palku vähendatud ligikaudu poole võrra.

«Kui Pärnus oli 2008 jaanuaris aktiivselt tegutsevaid firmasid 43, siis tänaseks on neid 15, inimesi on sama perioodiga võrreldes hõivatud endise 175 asemel 68,» tõi Saksing näite.

Keskmine maakler teenib täna Eesti keskmist palka, kuid kuude lõikes võib sissetulek kõikuda kuni 50 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles