Rahanduskomisjon toetas õppelaenu intresside maksusoodustuse kaotamist

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Riigikogu rahanduskomisjon toetas oma tänasel istungil eelnõu, millega riik tahab kaotada tulumaksusoodutuse õppelaenu intressidelt ning ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksudelt.

Tuleva aasta 1. jaanuarist kehtima hakkav seadusemuudatus avaldab esimest korda mõju füüsilise isiku tuludeklaratsioonide esitamisel 2011. aastal, mil inimesed ei saa neid enam oma tuludest maha arvata.

Seadusemuudatuse tagajärjel jääb 2011. aastal õppelaenude intresside arvelt riigieelarvest tagastamata hinnanguliselt umbes 25 miljonit krooni tulumaksu ning ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksude arvelt umbes 10 miljonit krooni.

Ametiühingute keskliit maksusoodustuse kaotamisega ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksudelt ei nõustunud, kuna see võib vähendada töötajate soovi ametiühinguid moodustada ja nendega liituda. Samuti ei nõustutud õppelaenu intresside maksusoodustuse kaotamisega, kuna õppelaenu intressikoormuse tõus võib mõjutada õppima asumise otsuseid.

Rahandusministeerium on seisukohal, et kaheldav on töötajate motivatsioon ametiühingutega liitumiseks eesmärgiga kasutada ametiühingu liikmemaksult tulumaksusoodustust (2 protsenti maksustatavast tulust).

Ebausutav on ministeeriumi hinnangul ka see, et otsus kõrgharidust omandama asuda sõltuks võimalusest õppelaenu intressilt järgmisel kevadel tulumaks tagasi saada. Soodustusest ei ole abi intressi tasumise ajal.

Valitsuse poolt suvel heaks kiidetud eelnõu jõuab esimesele lugemisele riigikogu saali 30. septembril. 14. oktoobrini saab sellele esitada muudatusettepanekuid.

Eelnõu peab riigikogus ühtekokku läbima kolm hääletust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles