Valitsus kiitis heaks 2009. aasta eelarve täiendavad kokkuhoiukohad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Valitsus kiitis tänasel kabinetinõupidamisel heaks 2009. aasta eelarve täiendavad kokkuhoiukohad.

Valitsus arutas tänasel kabinetinõupidamisel kulude vähendamise võimalusi ja kinnitas 2009. aasta eelarve kulude kokkuhoiu ettepanekud erinevate  ministeeriumide lõikes, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Käesoleval aastal kavandatakse täiendavalt säästa 242 miljonit krooni, sealhulgas riigiasutuste personalikuludelt 30 miljonit krooni, majandamiskuludelt 82 miljonit krooni ning investeeringutelt 55 miljonit krooni ja kõigilt muudelt kuludelt 75 miljonit krooni.

Täiendav valitsussektori eelarvepositsiooni parandamine on vajalik, et kindlustada Maastrichti eelarvepuudujäägi kriteeriumi täitmine. Eelnevalt on valitsus teinud eelarve kärpeid kokku 19 miljardi krooni ulatuses. Valitsus jätkas tänasel nõupidamisel ka 2010. aasta eelarveläbirääkimiste tulemuste arutelu. Läbirääkimiste eesmärk oli leida kuluvajadustele lahendusi, hoides samaaegselt valitsussektori eelarvepositsioon Maastrichti eelarvekriteeriumi piirides.

2010. aasta eelarvepuudujäägiks on rahandusministeeriumi suveprognoosi baasstsenaariumi kohaselt kavandatud ca 2,9 protsenti SKPst
ning positiivse stsenaariumi kohaselt 2,1 protsenti SKPst, kuid mõlemad  stsenaariumid eeldavad ministeeriumidele ettenähtud piirsummades
püsimist. Tänaste arengute kohaselt jäävad eurotoetuste kasvu tõttu 2010. aastal riigi kulutused ligikaudu 2009. aasta tasemele.

Riigiasutuste tegevuskulusid on seejuures kavas vähendada ligi 1,5 miljardi krooni ulatuses. Valitsus jätkab eelarve arutelu teisipäeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles