Rahvaliit: riik seisku piimatootjate eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember.
Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember. Foto: Peeter Langovits

Eestimaa Rahvaliidu aseesimehe Kajar Lemberi arvates peab riik seisma kodumaiste toidutootjate eest ning jälgima, et «piimasõja» mõjud ei annaks piimandussektorile järjekordset lööki.

Kajar Lemberi sõnul ei saa välismaistelt kaubanduskettidelt oodata Eesti põllumeeste toetamist, piimasõjale peaks aga andma oma hinnangu konkurentsiamet.

«Praegune nn piimasõda näitab ilmekalt, et turu võitmise nimel mängitakse esmatähtsa toiduainega,» leidis ta. «Selline tegevus annab küll lühiajalise võidu tarbijale, kuid halvab tõenäoliselt juba lähiajal Eesti piimatootjat.»

Lember märkis, et praegune toorpiimahind ei kata põllumehe kulutusi ja lisasurve hindu alandada süvendab kriisi veelgi.

«Kohapeal toodetud toit on väikeriigile ka julgeolekuküsimus, seega ei saa riik jääda pealtvaatajaks põhimõttel, et küll turg kõik paika paneb.»

«Piimasõda on ebaterve konkurentsi ilming ja selle seaduslikkust peab uurima konkurentsiamet,» väitis Lember.

«Piimandussektor on Eestis olulisim põllumajandustootmise osa, millel on suur ekspordipotentsiaal.»

«Praeguses olukorras, kus põllumehed ja piimatootjad ei tule enam ots otsaga kokku, võib piimasõda viia talumeeste pankrotini ja sel juhul avaldab piimasõda mõju ka Eesti väliskaubandusbilansile,» järeldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles