Leedukad tõmbasid Norras üksteisel naha üle kõrvade

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulase loodud libafirma tõmbas rahvuskaaslastel Norras naha üle kõrvade.
Leedulase loodud libafirma tõmbas rahvuskaaslastel Norras naha üle kõrvade. Foto: Caro / Scanpix

Mullu registreeris 28-aastane leedulane Norras Brønnøysundis ehitusfirma Petkunas Byggservice, kohe oli olemas ka objekt ja Leedu ehitajate sissetoomiseks kõik valmis. Tänaseks on Norra tööle läinud leedulased kurvas seisus – palka pole nad saanud mitu kuud ja firma on pankrotis.

Norra E24

andmetel võtsid Petkunas Byggservice`i töötajad ajakirjandusega ühendust juba juulis. Kaks firma 27-st töölisest Vaidotas Zabulenas ja Kastytis Kaveckas tulid Aftenpostenile kurtma, et meestel on töötasudena saamata üle miljoni Norra krooni (1,8 miljonit Eesti krooni) ja ülemusega on võimatu kontakti saada.

Zabulenas ja Kaveckas ütlesid, et tunnevad end tõeliselt petetuna. «Oleme nördinud, et midagi sellist üldse võimalik on. Enne reisi öeldi meile, et selles firmas on Norras tööd kolmeks kuni viieks aastaks. Tunnitasuks lubati 140 krooni (üle 250 Eesti krooni),» rääkisid mehed.

«Arvame, et see oli kõik hästi ette planeeritud meelitamaks meid Norrasse libafirmale tasuta tööd tegema,» lisas Kaveckas.

Töökuulutust nägid mehed internetis ja rõõmustasid, et on leidnud hea teenimisvõimaluse. Nüüd on nende eesmärk teisi sarnaste lõksude eest hoiatada.

Loo teeb kahtlasemaks asjaolu, et kellelgi pole õnnestunud saada kontakti firma asutanud 28-aastase leedulasega. Rahaasju aeti läbi 68-aastase norralase. Tema arvele laekus ehitustööde eest ligi kaks miljonit Norra krooni, edasi liikus raha Leedu Forex panka ja sealt alates jäljed kaovad.

Leedu politsei esindaja avaldas kahtlust, et noormehe identiteeti on Norras kurjasti ära kasutatud. Sarnaseid juhtumeid pidi Leedus üsna tihti ette tulema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles