Ettevõtted kärbivad töötajate soodustusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitussektoris on viimasel ajal palgad tuntavalt langenud.
Ehitussektoris on viimasel ajal palgad tuntavalt langenud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Fontese palgauuringute suuna juhi Katri-Triin Maripuu sõnul on palgatõus Eestis pidurdunud, samas kärbivad ettevõtted erinevaid töötajatele mõeldud soodustusi.


Maripuu tõdes konverentsil «Palga päev», et aastatel 2006-2007 suurenes palgakasv Eestis väga suures tempos, kasvades koguni 22,3 protsenti. Paljud ettevõtted ei võtnud aga seda kurvi välja.



«Kui sirgetel lõikudel loeb mootori võimsus, muutub kurvides oluliseks piloodi oskus,» märkis Maripuu.



Tema sõnul on tänase kriisi tingimustes Eestis kõige enam palka langetanud just kohalikul kapitalil põhinevad firmad.


Samas pole palk ainus, mille kallale ettevõtted läinud on. Fontese andmetel on koguni 60 protsenti firmadest vähendanud oma koolituseelarvet, paljud ettevõtted peatasid aga uute töötajate palkamise ning külmutasid ja vähendasid palku.



Tuntavad muudatused on toimunud ka tulemustasudes - selgelt on vähenenud tulemustasu saajate arv. Eriti jõuliselt on vähenenud aasta tulemustasud, mis on langenud enam kui 20 protsenti.



Ka erinevad soodustused on paljude ettevõtete poolt üle vaadanud. Üheks oluliseks soodustuseks on paljudes firmades ametiauto kasutamise võimalus. Fontese uuringust ilmnes, et erisoodustusmaksu tõusuga pole 42 protsenti ettevõtetest siiski veel ametiauto kasutamise tingimustes midagi muutnud.



Samas kavatseb 13 protsenti firmasid oma ametiautode süsteemi muuta aastal 2010. Ametiauto kui soodustuse on aga juba kaotanud 14 protsenti ettevõtetest.



Firmade poolt on kärbitud ka erinevaid tervisesoodustusi, olgu siis tegu täiendava tervisekontrolli, hambaravi või vaktsineerimisega.



Samas on kasvanud paindliku tööaja pakkumine: töötajatel on võimalik rohkem kodus töötada. Mitmed ettevõtted kasutavad sellist lähenemist oma kulude kokkuhoidmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles