Hiiumaa võib saada kaks Eiffeli torni

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgessaare valda Reigisse hiidlase Jaan Alliksoo ehitatud Pariisi kuulsa Eiffeli torni vähendatud koopia on Hiiumaa kõrgemaid rajatisi, jäädes siiski alla tuletornidele.
Kõrgessaare valda Reigisse hiidlase Jaan Alliksoo ehitatud Pariisi kuulsa Eiffeli torni vähendatud koopia on Hiiumaa kõrgemaid rajatisi, jäädes siiski alla tuletornidele. Foto: Hiiu Leht

Hiiumaale Reigisse ebaseadusliku Eiffeli torni koopia püstitanud Jaan Alliksoo peab plaani ehitis seadustada ja püstitada selle kõrvale veel üks torn.


Samal ajal kui Kõrgessaare vallavalitsus ootab Alliksoolt ajakava torni lammutamiseks, potsatas vallavanem Jaanus Valgu e-postkasti kiri, kus tehakse ettepanek ehitis hoopis seadustada.

Alliksoo rääkis Postimees.ee'le, et ta on lõpuks leidnud inseneri, kes on valmis torni üle mõõtma ja vajadusel muutma selliseks, et saaks selle seadustada.

Mees märkis ka, et oli alustanud juba torni lammutamist, kuid just inseneri leidmine pani teda meelt muutma.

Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk pidas seda aga Alliksoo järjekordseks nipiks, kuidas torni lammutamist edasi lükata.

Nimelt möödus tema sõnul eile juba viies Alliksoole antud tähtaeg ning senise käitumise põhjal on alust eeldada, et sõnadele tegusid ei järgne.

Alliksoo aga rääkis, et just seepärast tal kõik seni on viibinud, et ta on otsinud, kuid pole leidnud abivalmis inseneri. Kui kaua inseneril hoone seadusküpseks muutmine aega võtab, see selgub omaniku sõnul aga alles töö käigus.

Valgu sõnul peab nüüd edasised sammud otsustama vallavalitsus. Tema andmetel võib määrata valla korralduste eiramise eest Eiffeli-aluse kinnistu omanikule 18 000-kroonise sunniraha, mida võib pealegi nõuda mitu korda järjest. Vallapoolne hoone sundlammutamine on Valgu sõnul siiski viimane samm.

Kõrgessaare vallavalitsuse korraline istung on järgmise nädala neljapäeval. Kui vallavalitsus erakorralist istungit kokku ei kutsu, võtavad nad Valgu sõnul teema arutada just sel päeval.

Alliksoo on juba varem teatanud teisegi, igati seadustele vastava Eiffeli torni püstitamisest oma maale. Nüüd kinnitas ta Postimees.ee'le, et üks projekt teist ei sega - valda kerkiks sel juhul lihtsalt teinegi Eiffeli torn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles