Eesti parimad ettevõtted on VKG Oil ja Mazeikiu Nafta Trading House

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG.
VKG. Foto: Scanpix/Presshouse

Täna kuulutati Estonia Kontserdisaalis pidulikult välja tänavuste ettevõtlusauhindade saajad. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poolt välja antav Ettevõtluse Auhind 2009 läks VKG Oilile ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu koostatavas Eesti Ettevõtete Konkurentsivõime Edetabelis 2009 tuli esimeseks Mazeikiu Nafta Trading House.


Lisaks kahele peaauhinnale kuulutati konkurssidel välja võitjad 5 auhinnakategoorias ning selgitati kõige konkurentsivõimelisimad ettevõtted 10 majandustegevusalas.

EASi juhatuse esimehe Ülari Alametsa sõnul on kõigi Ettevõtluse Auhinna nominentide tegevus tõenduseks, et ka praegusel ajal on võimalik edukas olla. «Täna on õige aeg panna alus tuleviku kasvule, arendades uusi tooteid, ehitades, ostes sisseseadet, hoides ja palgates häid töötajaid ning kasvatades turuosa. Kasvueelse perioodi võimaluste nägijad ja kasutajad on homsed võitjad,» ütles Alamets oma kõnes ettevõtjatele.
Konkursi Ettevõtluse Auhind läbiviimise eesmärk on riigipoolse tunnustuse jagamine Eesti edukatele ettevõtetele ja ettevõtlusteadlikkuse tõstmine. Auhinnakategooriate parimad valisid eri valdkondade eksperdid, peaauhinna võitja kõrgetasemeline žürii majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi juhtimisel.

Aasta Areneja 2009
võitjaks valiti Flow Service OÜ, mis loodi alles paar aastat tagasi, kuid tegeleb edukalt Eesti, Läti ja Soome toiduainetööstusele seadmete valmistamise, paigaldamise ja hooldusega.

Innovaator 2009 võitjaks valiti Modesat Communications OÜ, kes esimesena maailmas lahendas tehnoloogilise väljakutse edastada lairibainternetti 1200 km tunnis liikuvale lennukile. Modesat on Eesti üks ambitsioonikamaid tehnoloogiafirmasid, mis patenteeris tõhusa modemitehnoloogia raadio- ja traatsidelahendusteks ning murrab sellega nüüd välisturgudele. Lisaks Eestile on firmal esindused veel Valgevenes, Venemaal, Iisraelis ja USAs Räniorus.

Eksportöör 2009 võitjaks osutus VKG Oil AS, kes eelmisel aastal sai innovaatori tiitli, kuna hakkas kasutama uudset tehnoloogiat põlevkiviõli töötlemisel, mis võimaldab põlevkiviõli saadusi senisest palju kasumlikumalt eksportida. Nüüd on ees uue tehase avamine. Ettevõte suutis mullu eksportida 1,1 miljardi krooni eest ning kasvada käibes 48 protsenti.

Välisinvestor 2009 võitjaks valiti ka eelmise aasta parim investor ning ka eelmise aasta peaauhinna võitja ABB AS, energeetika- ja automaatikaseadmete projekteerija, valmistaja ja hooldaja, kelle koguinvesteering Eestisse on 1,1 miljardit, käive kasvas mullu 2,5 miljardi kroonini ning toodangust 70% läheb ekspordiks.

Turismi Uuendaja 2009 võitjaks valiti Narva Muuseum SA, kes arendab edukalt ajaloolist eksperimentaalkeskust, eesmärgiga elustada 17. sajand, Narva kuldaeg.


Konkurentsivõime Edetabeli koostamise eesmärgiks on välja selgitada kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted, pakkuda ettevõtetele võimalust võrrelda end teiste omasugustega ning hinnata Eesti ettevõtete edukust, tulemuslikkust ja jätkusuutlikkust. Konkurentsivõime edetabel koostatakse üldedetabelina, väike- ja keskmise suurusega ettevõtete arvestuses ning tegevusalade kaupa 9 kategoorias.

Tiitli Eesti Konkurentsivõimelisim Ettevõte 2009 sai Mazeikiu Nafta Trading House OÜ, kes osutus ka kõige konkurentsivõimelisemaks kaubandusettevõtteks.

Majanduse tegevusalade kaupa osutusid edetabeli võitjateks järgmised ettevõtted:
Mazeikiu Nafta Trading House OÜ - konkurentsivõimelisim kaubandusettevõte
BLRT Grupp AS - konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte
A. Le Coq AS - konkurentsivõimelisim toiduainetööstuse ettevõte
Merko Ehitus AS - konkurentsivõimelisim ehitusettevõte
Eesti Telekom AS - konkurentsivõimelisim side-, kommunikatsiooni- ja IT-ettevõte
EKE Invest AS - konkurentsivõimelisim äriteenindus- ja kinnisvaraettevõte
Swedbank AS - konkurentsivõimelisim finantsvahendusettevõte
Tallinna Vesi AS - konkurentsivõimelisim teenindusettevõte
Tallink Grupp AS - konkurentsivõimelisim transpordi- ja logistikaettevõte
Riverside OÜ - konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte

Möödunud aasta võitjatest suutsid esikohapositsiooni ja muidugi ka kõrge konkurentsivõime oma kategoorias säilitada 3 ettevõtet - BLRT Grupp AS juba kuuendat, Mazeikiu Nafta Trading House OÜ neljandat ning Eesti Telekom AS teist aastat järjest.


Konkurentsivõime Edetabeli võitnud ettevõtete keskmine vanus on 16,5 aastat, kui mitte arvestada A. Le Coq'i, mis asutati 1800. aastal ja tegutsenud juba 208 aastat. Noorimateks võitjateks osutusid Riverside OÜ ja Mazeikiu Nafta Trading House OÜ (asutatud aastal 2003). Kui vaadata edetabeli parimate ettevõtete omakapitali jaotust, siis 4 ettevõtet kuulub 100 prostendiliselt Eesti erakapitalile, 3 ettevõtet väliskapitalile ja ülejäänud võitjatel on kapital jagatud eesti- ja välismaiste omanike vahel.


2009. aasta Konkurentsivõime Edetabeli koostamisel osales kokku 378 Eesti ettevõtet, kellest vastavalt metoodikale kvalifitseerus lõpptabeli koostamisel 354. Edetabelis osalemine oli vabatahtlik.

Tiitli Eesti parim õpilasfirma 2009 pälvis Roheline Jälg, mis pakub loodust austavale inimesele võimalust meelerahuks - nende abiga on igaühel võimalik oma ökoloogiline jalajälg heastada, lastes istutada puid.

Üleeuroopalise konkursi „European Enterprise Awards" raames korraldatava siseriikliku eelvooru „Tunnusta ettevõtluse edendajat" võitjaks osutus peavõitjaks SA Tartu Ärinõuandla projekt „Tartumaa noored töötud ettevõtjaks", mille tulemusel loodi 14 uut ettevõtet, lisaks leidis projektis osalenud 47 inimesest 39 töökoha (neist 11 ettevõtjana ja 28 töövõtjana).

Swedbank'i eriauhinna Parim kohaneja 2009 pälvis Webmedia AS, millega Swedbank soovis tõsta esile ettevõtet, kes on hästi kohanenud muutunud keskkonnaga ning leidnud keerulistele aegadele vaatamata võimalusi oma äri kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles