Elektrita majapidamised saavad voolu majja

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektripost.
Elektripost. Foto: Sille Annuk

Riik annab 16 hajaastususe piirkonnas asuvale majapidamisele toetust elektrienergia süsteemiga liitumistasu maksmiseks.


Regionaalminister Siim Kiisler kinnitas liitumistasu toetuse andmise kava, mille põhinimekirjas on 16 taotlejat ja reservnimekirjas 7 taotlejat, toetust saavad põhinimekirja kantud 16 taotlejat, kes elavad 11 maakonna 16 erinevas vallas, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

Programmi eesmärgiks on toetada liitumistasude maksmisel hajaasustuse piirkondade püsielanikke, kellel puudub elektrivarustus. Liitumistasu toetuse andmise kava põhinimekirja koostamisel eelistati taotlejaid, kellel on vähemalt üks alla 18-aastane laps, kes elab taotlejaga koos.

«Seadsime algusest peale eesmärgiks viia elekter kõigepealt kodudesse, kus kasvamas lapsed. Mul on hea meel, et esimeses taotlusvoorus on toetuse saajate hulgas kolm peret, kus on kolm last, kahes peres on kaks last,» ütles regionaalminister Siim Kiisler.

Kohalike omavalitsuste poolt edastati siseministeeriumile 2009. aasta esimesse taotlusvooru liitumistasu toetuse saamiseks 38 taotlust, millest osutusid nõuetele vastavaks 23 taotlust ja mittevastavaks 15 taotlust.

Nõuetele vastavaid taotlusi hindas hajaasustuse elektriprogrammi komisjon, kuhu lisaks siseministeeriumi ametnikele kuuluvad Tallinna Tehnikaülikooli Elektroenergeetika instituudi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna energiaturu talituse, Konkurentsiameti energiateenistuse ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindajad. Komisjoni poolt koostati nõuetele vastanud taotluste pingerida.

Siseministeeriumi regionaalarengu osakonna nõuniku Anne Lindma sõnul peeti siseministeeriumi poolt vajalikuks enne otsuste tegemist külastada ja kontrollida objekte ka kohapeal.

«Paikvaatluse käigus selgitati välja, kas elektriühenduseta elamud on kõlbulikud aastaringseks elamiseks ning kas ehitisregistri andmed elamu
kohta vastavad tegelikkusele,» täpsustas Lindma.

Hajaasustuse elektriprogrammist liitumistasu toetuse taotlemiseks on 2009. aastal kaks ja 2010. aastal üks taotlusvoor. Reservnimekirja kantud seitse taotlust menetletakse uuesti koos 2009. aasta teise vooru laekunud taotlustega.

Liitumistasu toetuse andmise kava põhi- ja reservnimekiri ning lisainfo programmi ja toetuse taotlemise kohta on kättesaadav siseministeeriumi koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles