Rooma otsib Colosseumi restaureerimiseks välisinvestoreid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colosseum Roomas
Colosseum Roomas Foto: The Canadian Press / Scanpix

Itaalia pealinn Rooma otsib maailmakuulsa Colosseumi amfiteatri restaureerimise rahastamiseks investoreid.


«Me pöördume välisinvestorite poole ja me püüame viia läbi tohutu töö, nagu tegime seda Sixtuse kabeliga (1984-1994),» selgitas linnapea Gianni Alemanno uudisteagentuurile ANSA.

Linnavõimud plaanivad muuta amfiteatri turvaliseks ja taastada selle endises hiilguses.

Me ei oska praegu täpselt öelda, mida tuleb teha, kuid minu arvates vajame restaureerimiseks vähemalt 5 miljonit eurot (78,2 miljonit krooni), selgitas meer.

«Samuti usun ma, et peame algatama suure kampaania rahvusvaheliste sponsorite otsimiseks, et taastamistöö oleks kiire ja korralik. Riigi raha eest oleks selle korraldamine keeruline ja me soovime, et see toimuks adekvaatsel ja kiirel moel.»

Linnapea sõnul ei tähenda Colosseumi restaureerimine mitte üksnes fassaadi puhastamist, vaid ka uute juurdepääsuteede ehitamist.

«Me peame astuma suure sammu edasi Rooma arhitektuurse pärandi rakendamisel ja kaitsmisel,» selgitas linnapea.

Kultuuriministri asetäitja Francesco Giro nõustus linnapea arvamusega restaureerimistööd hädavajalikkusest ja lisas, et ettevõtmine peab hõlmama kogu amfiteatrit ja seda vundamendist kuni kolmanda korruse arkaadideni välja.

Itaalia pealinna üheks sümboliks muutunud Colosseumi ehitamist alustati keiser Vespasianuse valitsemise ajal 72. aastal.

Ligikaudu 40 000 pealtvaatajat mahutanud ehitis valmis 80. aastal keiser Tituse ajal.

Nimi Colosseum võeti kasutusele keskajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles