Tänavune hea saak kukutas kartulihinna Soomes ülimadalale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid
Kartulid Foto: Priit Simson

Soome tänavuse hea kartulisaagi tõttu on ülepakkumine kukutanud viiekilose kartulikoti hinna koguni 0,69 euro ehk 10,8 krooni tasemele.


«See ei vasta kuidagi tootmiskuludele ja on täiesti arutu hind,» kommenteeris põllumeeste ametiühingu MTK taimekasvatusspetsialist Antti Lavonen ajalehele

Turun Sanomat

.

See ei ole kaupluste hinnakampaania, vaid kartul on lihtsalt odavam kui aastaid tagasi. Otse põllult müüdava suvekartuli saak on hea üle kogu Soome, mis on toonud kaasa ülepakkumise.

Ka on riigis suurenenud toidukartuli kasvuala ja vähenenud tärklisekartuli oma.

Lavoneni sõnul on kartuli hind madal üle kogu Euroopa, kuna saagiootused on kõrged. Piirkonda augustis raputanud palavus ja kuivus on kergitanud kartuli järgmise kevade futuuride hindu.

Kuna paberitööstused vajavad tärklisekartulit sektoris valitseva madalseisu tõttu endisest vähem, on senisest rohkem põllumaad pandud toidukartuli alla.

Näiteks kartuli peamises kasvupiirkonnas Pohjanmaal on tänavu kilo maksuvaba hind olnud 0,1-0,13 eurot ehk 1,56-2,03 krooni. Eelmisel aastal oli see 0,17 eurot (2,66 krooni) kilo eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles