Pakril algavad tuumajaama uuringud

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatava tuumajaama ühe peamise asukohana on Eesti Energia välja pakkunud inimtühja Suur-Pakri saare. Kui see nii läheb, muutub ka Väike-Pakri piltpostkaarti meenutav põhjarannik tööstuspiirkonnaks.
Kavandatava tuumajaama ühe peamise asukohana on Eesti Energia välja pakkunud inimtühja Suur-Pakri saare. Kui see nii läheb, muutub ka Väike-Pakri piltpostkaarti meenutav põhjarannik tööstuspiirkonnaks. Foto: Liis Treimann

Pärast terve suve kestnud asjaajamist on Eesti Energial lõpuks käes luba, mis laseb firmal minna Suur-Pakri saarele tuumajaama eeluuringuid tegema.


Firma laseb geoloogidel puurida saarele viis auku, neli madalat ja ühe sügava, 300-meetrise. Viimane tuleb saare keskossa ja tähistab potentsiaalse tuumareaktori asupaika. Võimalik tulevane jaama asukoht jääb Suur-Pakril Lepiku külast põhja poole ja ulatub kuni mõttelise jooneni Stor viki põhjakalda ja saare läänekalda sõjaväeosa vahel.

Eesti Energia kinnitusel lähtub ta tööde tellimisel Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri juhendist. Energiafirmal läks lubade saamiseks rohkem aega kui ettevõte esialgu arvestas. Pakri valis firma välja juba eelmise aasta lõpus.

Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp lausus, et eeloleva kahe nädala jooksul teeb firma otsuse, kas geoloogid lähevad veel sel aastal saarele.

Uueks takistuseks on majandussurutis - rauapoodidel pole puuraugu manteltorusid.

«Sügava augu puurimine võtab kuu aega, madalad augud ei võta tühjagi,» lausus Tropp. «Manteltorude hinnakiri on olemas, aga kohale neid ei tooda, sest masu ajal ei taheta käibevahendid kinni hoida.»

Nii ootabki miljardeid kroone maksev tuumajaama projekt välismaalt rauakoormat. Puuraugud jäävad hiljem kasutusse seirejaamadena.

Tropp kordas, et Eesti Energia esimene eelistus on siiski osalus Leedu uues tuumajaamas. Kui see plaan vett vedama läheb, alles siis tuleks kõne alla kohalik jaam.

Keskkonnaameti Harju-Järva-Rapla regiooni juhataja Allan Piik lausus, et uuringuluba andes ei andnud ta tuumajaamale ehitusluba. «Tuumajaam meie kompetentsi ei kuulu,» sõnas ta. «Nad ainult puurivad, manteldavad ja teevad seiret.»

Keskkonnaamet soovitas luba andes siiski kaaluda ka teisi asukohti tulevasele tuumajaamale. Vältida tuleb ka töid kevadisel lindude pesitsusajal, sest saarel on mitu esimese kategooria kaitsealust linnuliiki.

Ühe alalise elanikuga Pakri saared on Paldiski linna valitseda. «Mis saab olla selle vastu, kui tehakse uuringuid, mis tõotavad rikkust linnale,» kostis Paldiski linnapea Jaan Mölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles