Kapot tahetakse Lohusuu sadama erastamise kallale saata

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamees.
Kalamees. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Mitukümmend kohalikku elanikku tegi kaitsepolitseile avalduse tuvastada, kas Ida-Viru maavanema korraldus Lohusuu sadamaala erastamiseks kalafirmale oli seaduslik, kirjutab Põhjarannik.


Kapo pressiesindaja Andres Kahar ütles Postimees.ee'le, et nad pole Lohusuu juhtumit veel uurida võtnud ning kas seda kirjast tulenevalt tehakse, otsustatakse lähipäevil.

Põhjarannik meenutab, et sõda Lohusuu kalasadama omandiõiguse ümber algas juba 90ndate keskpaiku, mil sadamas rajatisi omanud kohalik kalaettevõte Peipsi Trade alustas sadama erastamise katseid.

Nüüd on erastamine peaaegu lõpukorral ning kalafirmal tuleb veel sadama maa eest tasuda riigile 300 000 krooni.

Ida-Viru maavalitsus ei olnud algusest peale Lohusuu sadama erastamise ideest vaimustuses, teiste seas aastaid maaküsimustega tegelenud praegune arengu- ja planeeringuosakonna juhataja asetäitja Evi Soomets, kes leidis, et kohalikult rahvalt ei tohiks sadamat ära võtta.

Kui kogu sadama ala on enam kui 5 hektarit, siis praeguseks OÜ Peipsi Grupp nime kandva firma rajatiste alla jääb 5000 ruutmeetri ringis ning Soometsa arvates olnukski õige, kui firma saanuks endale rajatiste teenindamiseks vajaliku maa, mitte kogu sadamaala.

Selleks, et kalafirma saaks sadamale käpa peale panna, tegi pingutusi Soometsa otsene ülemus Urmas Majajääs, kelle tegevust kaposse pöördunud elanikud paluvadki uurida.

«Mingit huvi mul polnud,» vastas Majajääs küsimusele, mis ajendas teda sadama erastamise asja isiklikult ajama. Majajääs väitis, et ta pole kursis möödunud aastal enam kui poolesaja allkirjaga lohusuulase pöördumisega vallavalitsuse poole, kus paluti sadamaala jätta avalikuks kasutamiseks.

Lohusuu vallavanem Urmas Soosalu väitis, et nad saatsid inimeste pöördumise ka maavalitsusele. «See oli üks naeruväärne kiri, kuhu olid alla kirjutanud inimesed, kes ei ela ega tööta Lohusuus,» märkis ta.

Soosalu sõnul ei tee sadamaala erastamine kellelegi liiga, hoopis aitab sadamat arendada.

Teisel seisukohal on aga kalur, kes siiani sadamat kasutas, kuid kardab nüüd anda luba oma nime lehes trükkida, sest sadama eraomandusse saades võib firma ta oma paadiga sealt minema kupatada.

«Meie külas pole rohkem kohti kui see jõesuue, kust paati vette lasta,» sõnas kalur, kinnitades, et sadamat kasutanud kaluritest umbes 70 protsenti pole Peipsi Grupiga seotud ning kõik nad võivad kuivale jääda.

«Kardame, et pärast erastamist juhtub nii, et kui sa peremehele Paul Kärbergile [kalafirma tegelik peremees] ei meeldi, võib ta su välja ajada,» sõnas mees, lisades, et sadam võinuks jääda valla omandusse, mis taganuks selle kasutamise kõigile soovijaile.

Ükski avalikult kättesaadav Peipsi Grupi telefoninumber firmalt kommentaaride saamiseks reedel ei vastanud.

Vallavanem Urmas Soosalu ütles aga, et keegi pole kellelegi halba teinud. Tema sõnul ei keela firma kellelgi sadamakail oma paate hoida. «Pealegi jääb suudme paremkallas avalikuks kasutamiseks.» Ja kuigi seal praegu paatide hoidmiseks tingimusi pole, lubab Soosalu, et tulevikus arendatakse see välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles