Pangad riskivad taas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panagad on valmis taas riskima.
Panagad on valmis taas riskima. Foto: Caro / Scanpix

Aasta pärast seda, kui finantssüsteem peaaegu kokku kukkus, on Ameerika suurematel pankadel taas tekkinud tahtmine riskida.

Goldman Sachs, JPMorgan Chase ja teised, kes said riigilt abiks kümneid miljardeid dollareid, teevad taas suurt äri võlakirjade, väärtpaberite ja eksootiliste finantstoodetega, mis kriisi ajal praktiliselt lakkasid, kirjutab

Associated Press

.

See, et Wall Street kasutab sisuliselt samu rahateenimisviise, mis pangandussüsteemis möödunud sügisel kaose tekitasid, valmistab peavalu paljudele analüütikutele ja ametiisikutele.

Esiteks ei ole riiklikud reeglid pankade käitumise reguleerimiseks märkimisväärselt muutunud, finantssüsteemi ja pangatoodete ohjamiseks tehtud ettepanekud on suurelt jaolt takerdunud lobitöö ja oma huvisid kaitsvate ringkondade keerdkäikudesse.

Tänu ühinemistele ja Lehman Brothersi kokkukukkumisele on valitsuse poolt kuristiku veerelt päästetud mammutpangad veelgi kasvanud ning kujutavad endast finantssüsteemile endisest suurematki riski, tehes jätkuvalt panuseid, mis ületavad oma väärtuselt olemasoleva kapitali, mida võimalike kaotuste katteks vaja võiks minna.

Kolmandaks paiskas valitsus kriisi olukorras pangandusse, mis iganes vaja oli, et finantssüsteemi püsti hoida - mis võib julgustada erasektorit veelgi enam riskima.

Lähitulevikus keegi uut langust ei ennusta, pigem tuntakse muret selle pärast, mis juhtub, kui pangad aja möödudes taas enesekindlamaks muutuvad ja 2008. aasta kriis ununema hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles