Andrus Karnau: plats puhtaks!

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau.
Andrus Karnau. Foto: .

Kohe-kohe algav 20 000 hektari metsamaa suuroksjon tuleks anda mõnele teisele riigiametile. Kuidas saame maa-ametit usaldada ja uskuda, et sealsed ametnikud suudavad miljardikroonise tehingu teha ausalt ja omakasupüüdmatult?

Ega ei saagi, sest tarkvarahanke ümber toimunu, mis äsja avalikuks sai, lubab arvata, et maa-amet ei suuda võtta riigimaade eest parimat hinda.



Tarkvarahanke probleemid algavad sellest, et täiesti arusaamatuks jääb, miks pidi riigiamet ostma kalli tarkvara, kui oleks saanud palju odavamalt mõnelt oksjoniportaalilt müügiteenust osta.



Aga mitu kinnisvaramüügiportaali peale metsaoksjon.ee on veel Eestis vähemalt kaks aastat tegutsenud?



Maa-ameti infotehnoloogia juht Viljo Roolaht ega maa-ameti juhtkonna nõunik Pet­ra Brenner seda ei tea. Ometi teadsid nad hanke tingimustesse kirjutada, et tarkvara peab olema vähemalt kaks aastat kasutuses olnud.



Hankekutse on kohati peaaegu sõna-sõnalt maha kirjutatud metsaoksjon.ee kasuliku mudeli kirjelduselt. Samuti tuleb korrata, et riigihankeameti vahekohus otsustas, et kõik etteheited metsaoksjon.ee-ga konkureerinud haamer.net-i pakkumusele on olnud alusetud, ja seda tuleb arvestada.



Brenner ja Roolaht aga vannuvad ikka maa-ameti juhtkonna nimel kastaneid tulest välja tuues, et haamer.net-i kolm korda odavam pakkumus neile lihtsalt ei meeldinud ega sobinud ning seetõttu ei saanud seda kõlblikuks tunnistada.



Sellest võiks kirjutada pikema novelli, kui palju vaeva kulus Postimehel, et panna maa-ameti ametnikud tunnistama, et kaks Arco Vara miljonäridest suuromanikku isiklikult oma kohalviibimisega julgestasid metsaoksjon.ee-le hankevõitu. Selle ebaolulise, aga samas märgilise detaili varjamise nimel hämati palju.



Lõpuks pole ma saanud inimlikult arusaadavat selgitust, miks pärast seda, kui selgus, et metsaoksjon.ee-le tellimust kätte mängida ei õnnestunud, kogu hange äkki tühistati.



Kogu see lugu lõhnab väga halvasti.Tsiteerin haamer.net-i töötajat Aarne Lättet: «Me tulime ajakirjandusele oma lugu rääkima sellepärast, et järgmise hanke teeksid maa-ametis teised inimesed. Teeksid ausalt, mitte nii, et Arco Vara inimesi me tunneme ja usaldame ning neilt ostame ka teenuse.»



Kuni maa-ameti juht ei vahetu, pole ka oodata, et kombed muutuksid. Selles riigiametis on karjäär varemgi rauduskäsi lõppenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles