Arco Vara suuromanikud tahavad maa-ametile pakutud tarkvara eksportida

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara suuromanikud Richard Tomingas (vasakul) ja Hillar-Peeter Luitsalu.
Arco Vara suuromanikud Richard Tomingas (vasakul) ja Hillar-Peeter Luitsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi esialgu püüdsid asjaosalised miljonäride huvi asja vastu eitada, siis hiljem tunnistasid Arco Vara suuromanikud Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu, et tahtsid maa-ametile pakutud oksjonitarkvara eksportida.


«Meie ühe tütarettevõtte juhataja Lehar Lindre on füüsilise isikuna välja töötanud ja patendiametis registreerinud kasuliku mudelina enampakkumise läbiviimise meetodi arvutivõrgus,» ütles Luitsalu. «Tema kinnitusel on tegemist unikaalse asjaga ning mille mootorit on ilma tema loata võimatu kasutada.»

Lindre firma peab üsna vähepopulaarset oksjonikodulehekülge metsaoksjon.ee. Maa-ameti tarkvarahankel tänavu suvel küsis Lindre firma tarkvara ja selleaastase hooldamise eest kokku 2 miljonit krooni.

«Konkreetse konkursi vastu meil iseenesest huvi puudus, seal esines Lehar Lindre 100-protsendilises omanduses olev ettevõte OÜ Pinneker Invest,» jätkas Luitsalu. «Kuid meil on hr Lehar Lindrega eelkokkulepe, et kui ta suudab tõestada oma portaali elujõulisust st läbib kõige karmima sõela - riigihanke konkursi - ning komisjon kiidab kasuliku mudeli heaks, siis omandame õigused kasuliku mudeli kasutamiseks teatud riikides, kus oleme tegutsemas.»

Pole ilmselt raske arvata, et kui erafirma oleks saanud enda kätte riigimaade hiigeloksjoni, kus läheb tuleval nädalal müüki 20 000 hektarit maad, siis oleks ka teised maaomanikud seda keskkonda agaralt kasutama hakanud. Sellest oleks kujunenud tõenäoliselt kohalikul turul monopoolne kinnisvaramüügiportaal.

Luitsalu tunnistas, et on pidanud eelläbirääkimisi Pinneker Investi tarkvara sobivuse üle.

«Oleme selles suunas ka tegutsenud ning sellise referentsi olemasolu on väga olulise asjana välja toodud vastavate instantsidega peetud eelläbirääkimistel,» ütles Luitsalu. «Sellest selline väljastpoolt vaadates suur huvi, aga nii lihtne see ongi, mingit suurt vandenõu siin taga ajada ei ole. Kui see õnnestuks oleks tegemist eesti järjekordse IT-lahenduse ekspordiga.»

Luitsalu märkis, et koos partneri Tomingaga sattus juulikuus maa-ametisse tarkvarahanke pakkumiste ümbrikute avamisele juhuslikult.

«Meil lõppes üks ärikohtumine lähikonnas ning kuna Lehariga oli juba varem kokku lepitud ühine infolõuna, siis miks mitte juba oma silmaga asi üle vaadata?» märkis Luitsalu.

Postimees avalikustas reedel järjekordse maa-ametiga seotud skandaali. Metsaoksjon.ee-ga hankel konkureerinud haamer.net-i omanikud kahtlustavad, et maa-amet tõrjus nende tarkvara hankelt ebaausate võtetega ja püüdis kahe miljoni kroonist lepingut suunata Arco Varaga seotud firmale.

Muuhulgas osalesid Tomingas ja Luitsalu hankeümbrikute avamisel, kuid millegipärast püüdsid maa-ameti töötajad jätta muljet, et neid seal polnud.

Haamer.net pakkus riigile metsamaade oksjoni tarkvara ja hooldust Arco Varast kolm korda odavamalt 700 000 krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles