FIE peab tegutsemise lõpetamisel oma põhivara deklareerima

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Maksu- ja tolliamet võtab lähiajal ühendust kokku 655 FIEga, kes on ettevõtluse lõpetanud, kuid kes pole oma põhivara korrektselt deklareerinud.


Võimalikust väärast deklareerimisest põhjustatud maksukahju võib ameti andmetel ulatuda 10 miljoni kroonini.

Amet juhib tegevuse lõpetanud füüsilisest isikust ettevõtjate (FIEde) tähelepanu sellele, et ettevõtluse lõpetamisel või peatamisel tuleb kasutuses olnud vara isiklikku tarbimisse võtmine deklareerida.

Maksuhalduri andmetel on kahe eelneva aasta jooksul ettevõtluse lõpetanud 655 FIEt, kes on kokku soetanud põhivara 43,4 miljoni krooni väärtuses, kuid kes ei ole põhivara müünud ega ettevõtluse lõpetamisel selle isiklikku tarbimisse võtmist deklareerinud.

Amet palub seoses eeltooduga ettevõtluse lõpetanud FIEdel üle vaadata oma maksuarvestus ning vigade tuvastamisel korrigeerida 2007. ja 2008. aasta tuludeklaratsioone.

FIEd, kes on tegevuse lõpetanud, peavad ettevõtluse lõpetamisele järgneva aasta 31. märtsiks esitama maksu- ja tolliametile koos füüsilise isiku tuludeklaratsiooniga ka ettevõtlustulu deklaratsiooni (vorm E). Deklareerima peab ka ettevõtlusest saadud tulu, mis on laekunud pärast ettevõtluse lõpetamist.

Kui FIE müüb oma ettevõtluses kasutatud vara, mille soetamismaksumuse on ta ettevõtlustulust maha arvanud, siis tuleb vara müügihind deklareerida ettevõtlustuluna. Kui FIE võtab ettevõtluses kasutatud vara, mille soetamismaksumuse on ta ettevõtlustulust maha arvanud, isiklikku tarbimisse, siis tuleb selle turuhind deklareerida ettevõtlustuluna. Sellise vara hilisema müügi korral loetakse vara soetamismaksumuseks ettevõtlustulule lisatud summa.

Kui ettevõtlus on olnud peatatud rohkem kui 12 kuud, siis loetakse ettevõtluses kasutatud vara, mille soetamismaksumuse on FIE ettevõtlustulust maha arvanud, samuti isiklikku tarbimisse võetuks ning selle turuhind tuleb deklareerida ettevõtlustuluna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles