Trükikoda pööras uue lehekülje

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greifi endine maja Kastani tänavas.
Greifi endine maja Kastani tänavas. Foto: Margus Ansu

Aastakümneid Kastani tänavas töötanud trükkalid ja köitjad käivad nüüd tööl Tartu külje all Lohk-vas, kuhu Greif ehitas uue trükikoja. Kastani tänavat meenutavad neile uue töökoha ette istutatud kastanid.


«Ruumi ja õhku on siin rohkem,» iseloomustas OÜ Greif trükkal Rein Soovik ettevõtte uut trükikoda, mis Tartu külje all Lohkvas eile õhtupoolikul pidulikult avati. «Alguses tundus küll, et Kastani tänava sopiline trükikoda oli hubasem. Aga siin on rohkem mugavusi, näiteks ilusad puhkeruumid.»



Köitmistsehhis järgmise aasta kalendermärkmikke kaanetusmasinast vastu võtnud lõikamismasina juht Hiivi Silm jagas kiire toimetamise kõrval uuele töökohale vaid kiidusõnu. «Mulle väga meeldib siin,» ütles ta. «Ruumid on avarad ja kõik vajalik on olemas.»



Trükikojas teisel korrusel on kontoriruumid ja nõupidamiskoht, alumisel korrusel asuvad tsehhid, 400 tonni paberit mahutav ladu, ruumikad riietus- ja duširuumid ning ka oma õdus söögikoht. «Kokk on meil väga hea käega,» kiitis Hiivi Silm. «Ka hinnad on odavad, prae saab 15 krooniga. Ja portsjonid on hästi suured.»



Avarust ja valgust on ligi saja töötajaga Greifi uues trükikojas tõesti küllalt. «Ehitasime hoone varuga,» märkis Greifi juhatuse esimees Kalle Rannu. «Tsehhides on ruumi veel mitmele uuele seadmele.»



Kastani tänavas asunud endises trükikojas oli tööpinda 3000 ruutmeetrit, uues trükikojas aga pisut üle 7500 ruutmeetri. Maale koliski ettevõte sellepärast, et Kastani tänava trükikoda jäi kitsaks.



Trükikoja ehitamiseks kulus Greifil ligi 50 miljonit krooni. Lisaks soetas ettevõte sinna 33 miljoni krooni eest uusi seadmeid. «Komori kaheksavärviline trükimasin on meie uutest seadmetest kõige kõvem sõna,» tutvustas Rannu uut tehnikat. See trükimasin, mis eri operatsioonid juhatab sisse klassikalist muusikat mängides, maksis 25 miljonit krooni. Vanas trükikojas oli Greifil neljavärvitrüki masin.



Olulise ostuna nimetas Rannu ka trükiplaatide valmistamise uut liini, mis ilmutab plaate keemiavabalt. Ligi 3,5 miljonit krooni maksva seadme ostmiseks sai ettevõtte toetust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest.



Greifi töötajatel pole uues majas tarvis kasutada mõnikord koju ununevat ja murduma kippuvat uksekaarti. Selle asemel tuleb neil pista sõrm roheliste tulukestega aparaati, mis oma töötajate sõrmejäljed ära tunneb ja uksed avab.



Eile pidas Greif uue maja soolaleivapidu, mille külalised istutasid paberit kasutava trükikoja juurde paarkümmend tamme, vahtrat, ebatsuugat ja mõne õunapuu. Nagu alguses öeldud, on kastanid seal juba varem kasvama pandud.



Vana maja ootab ostjat


Kastani tänavas juulist saati tühjana seisnud Greifi vana maja on müügis. «Ei saa öelda, et ostuhuvilisi poleks, kuid konkreetse tehinguni pole me veel jõudnud,» ütles OÜ Greif juhatuse esimees Kalle Rannu.



Hoone, kus Greifil oli tööpinda 3000 ruutmeetrit, soovib ettevõte müüa 24 miljoni krooniga. Lisaks kenale majale saab sellega kaasa ka osakese Tartu ajaloost.


Nimelt hakkas selles majas 1911. aastal tööle dieetleivavabrik nr 1. Trükikojaks muutus hoone 1930. aastatel, kui sinna kolis Noor-Eesti kirjastus.


Pärast II maailmasõda sai trükikoda nimeks Kommunist.



Kommunistist sai 1960. aastate alguses Hans Heidemanni nimeline trükikoda, mis 1990. aastate alguses hakkas kandma Tartu trükikoja nime. OÜ Greif ostis selle riigilt 1996. aastal. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles