Tarbijate kindlustunne septembris kasvas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baromeeter näitab paranemist.
Baromeeter näitab paranemist. Foto: Wikipedia

Konjunktuuriinstituudi septembrikuu tarbijabaromeeter näitab tarbijate kindlustunde kasvu.


Tarbijate kindlustunde indikaator oli septembris -19, mis on 5 punkti parem kui augustis. Septembri indikaator püsib siiski oluliselt halvem 1992-2009 aastate keskmisest tasemest, mis oli -11.

Viimase kuuga on kõige enam paranenud inimeste ootused Eesti majandusolukorra muutumisele järgneva 12 kuu jooksul: kui augustis lootis majandusolukorra paranemist 16 protsenti küsitletutest (saldo -16), siis septembris oli neid 27 protsenti (saldo -5).

Tööpuuduse kasv elanike hinnangul järgneva 12 kuu jooksul aeglustub.

Perede rahaline olukord septembris võrreldes augustiga oluliselt ei muutunud. 33 protsenti peredest loodab järgneva 12 kuu jooksul säästa, 52 protsenti tuleb ots otsaga välja ning 14 protsenti elab vanadest säästudest või on võlgu.

Püsikaupade ostuprognoos püsib endiselt halb (saldo -36), perioodi 1992-2009 keskmine saldo oli -15.

Tarbijate kindlustunde indikaator koondab tarbijate prognoosi järgnevaks 12 kuuks riigi majandusolukorrale, oma pere majandusolukorrale, tööturule ja säästudele.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles