Arvevabriku skeemid tõid vara konfiskeerimise

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu.

Tartus maksupettustega tegelenud «arvevabriku» tehingutes osalejad mõisteti kohtu poolt süüdi, lisaks kuulus konfiskeerimisele osa meeste isiklikust varast.

Maksupettuste toimepanemisele kaasaaitamises mõisteti süüdi seitse nn. «Tartu arvevabriku» tegevuses osalenud isikut: A.L (36), T.J (25), U.M (46), P.U (37), K.L. (31), H.N (26) ja T.P (23).

Tartu kohtute pressiesindaja teatel korraldasid süüdimõistetud isikutest A.L ja U.M maksupettuse eesmärgil loodavate varifirmade asutamist ning variisikute värbamist.

K.L. ja P.U trükkisid variisikutele vormistatud ettevõtete nimel neile esitatud andmete alusel fiktiivseid arveid, mis võimaldasid reaalselt tegutsevatel firmadel kanda ettevõtlusest välja maksuvaba sularaha ja esitada valeandmeid maksudeklaratsioonides.

Fiktiivsete arvete alusel äriühingutelt varifirmade pangakontodele laekunud summade sularahas väljavõtmist ning tagastamist korraldasid kriminaalasjas süüdimõistetud isikutest A.L ja T.B.

Raha varifirmade kontodelt võtsid välja T.B, U.M, H.N, T.J ning T.P.
Sellise tegevusega hoiduti aastatel 2004-2006 kokku umbes 82,6 miljoni krooni riigimaksude tasumisest. Arvevabrikut kasutanud ettevõtetelt võeti tasuna 2-5 protsenti tehingu summast.

Tartu Maakohtu poolt mõisteti arvevabriku skeemides osalenud isikutele nii reaalseid vangistusi kui rahatrahve. Muuhulgas konfiskeeriti süüdlaste isiklikku vara.

Nii mõisteti K.L. välja konfiskeerimise asendamiseks 100 000 krooni. M.N-lt konfiskeeriti äravõetud mootorpaat koos haagisega. P.U. konfiskeeriti sõiduk Saab 9-5 ning läbiotsimisel äravõetud trummikomplekt, teler, kodukino ja DVD mängija.

U.M-lt konfiskeeriti sõiduauto Mazda 6 ning läbiotsimise käigus äravõetud ja arestitud 100 000 krooni. A.L-lt konfiskeeriti äravõetud sularaha 23 600 krooni ja kinnistu.

Lisaks mõisteti A.L-lt konfiskeerimise asendamiseks välja 200 000 krooni. R.L-lt konfiskeeriti läbiotsimisel äravõetud sularaha 50 EURi, 5 USD'd, 130 Leedu litti, 110 SEKi ja 40 Sloveenia krooni. Lisaks mõisteti R. L-lt konfiskeerimise asendamiseks välja 200 000 krooni.

Kohtuotsuse kohaselt peavad ka meestega seotud ettevõtted tasuma riigile miljoneid kroone.

Kohtu teatel nimetatud kriminaalasja menetlemine jätkub ning kõigile arvevabriku töös osalenud isikutele või fiktiivseid arveid kasutanutele ei ole veel süüdistust esitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles