Kohus mõistis Facio Ehituse maksupettuses süüdi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus mõistis Facio Ehituse süüdi maksuhaldurile valeandmete esitamises.
Kohus mõistis Facio Ehituse süüdi maksuhaldurile valeandmete esitamises. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus tunnistas täna ASi Facio Ehitus maksukohustuse vähendamise eesmärgil maksuhaldurile maksudeklaratsioonides tahtlikult valeandmete esitamises ja karistas firmat kolme miljoni krooni suuruse trahviga.

Lisaks sellele mõistis kohus ASilt Facio Ehitus Eesti Vabariigi kasuks välja tsiviilhagi summas 13 319 400  krooni.

Maksu- ja tolliameti Lõuna maksu- ja tollikeskus viis AS Facio Ehitus suhtes läbi maksude arvestamise ja tasumise õigsuse kontrolli. Sellele lisandunud kriminaalasja eeluurimise käigus tuvastati, et ASi Facio Ehitus maksukoormuse vähendamiseks ning käibe- ja tulumaksudeklaratsioonides valeandmete esitamiseks on firma oma töötajate ning projektijuhtide tegevuse läbi tahtlikult kajastanud käibe-ja tulumaksu arvestuses fiktiivseid arveid kaupade ja teenuste soetamisel.

Eelnimetatud fiktiivsed, erinevate äriühingute nimel esitatud arved viseerisid kohtu hinnangul projekti kuludesse ASi Facio Ehitus projektijuhid.

Samuti edastasid nad raamatupidajale valeandmeid sisaldavaid käibe-, tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioone, millega jäeti 2004. aasta märtsist kuni 2007. aasta novembrini maksmata viie miljoni krooni ulatuses makse.

Kohtuasi lahendati käskmenetluses, mis tähendab et süüdistataval on õigus kohtuotsuse kättesaamisest alates 10 päeva jooksul taotleda kriminaalasja arutamist üldkorras. Kui taotlust ei esitata, siis kohtuotsus jõustub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles