Pihtlas alustas tööd Eesti esimene siiakasvandus

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil siiakalad.
Pildil siiakalad. Foto: Ove Maidla.

Vähikasvatusettevõte OÜ Veteko rajas Pihtlasse Eesti esimese kaubakala tootva siiakasvanduse, mille toodang hakkab minema nii kohalikule tarbijale kui ka välismaale.

Valminud on noorkalade kasvatamiseks projekteeritud kolm viilhalli. Kaubakala kasvatamiseks mõeldud hoone ootab alles investeeringut, kirjutas Oma Saar.

«Forelli tuleb meile igalt poolt, siig on aga merest kadunud ja et seda turuosa täita, otsustasime minna oma teed,» ütles Veteko osanik Valeri Tootsman, kelle sõnul võimaldab tühi turg vähemalt esialgu vältida hinnasõdu ja muud kemplemist konkurentidega.

Sisetingimustes tegutsev siiakasvandus on võimeline aastas tootma vähemalt 200 tonni kala, esimesed siiad jõuavad tarbijateni loodetavasti jõuludeks.

Valeri Tootsman rääkis, et tema teada on Eestis siiga seni kasvatatud vaid asustusmaterjaliks, mitte kaubakalaks. Välistingimustes kasvatatakse siiga Soomes, teadaolevalt ka Poolas tegeletakse siia kasvatamisega.

Pihtla kasvanduse siiamari pärineb Soomest, haudumine ja kasvamine toimub aga juba kohapeal. Eelnevalt kaalus Veteko ka forelli ja paalia kasvatamist, kuid otsustati siiski panustada vaid siiale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles