Roubini: Hiina ei suuda maailmamajandust kriisist välja vedada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

Samal ajal kui paljud majandusanalüütikud loodavad Hiina kasvavast majandusest üleilmsele kriisile leevendust, usub finantskriisi ettenägemisega dr. Hukatuse hüüdnime saanud New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini, et riigi majandus on liiga väike, et suuta maailmamajandust praegusest kriisist välja vedada.


«Ma ei usu, et Hiina suudaks olla üleilmse majanduskasvu vedur: Hiina sisemajanduse kogutoodang on vaid 3 triljonit dollarit, USA-l 15 triljonit. Hiina kogutarbimise maht on triljon dollarit, samas kui USAs ulatub see 10 triljonini,» lausus Roubini CNBC-le antud teleintervjuus.

Hiina on liiga väike ning lisaks on professori hinnangul sealsel kinnisvara- ning aktsiaturul praegu liiga palju vahtu, mis tähendab, et korrektsioon algab peatselt. «Kui Hiina majanduses algaks järsk aeglustumine, oleks see maailmamajandusele järjekordne negatiivne hoop,» märkis majanduse taastumise kiiruse osas enamikust analüütikutest oluliselt skeptilisem olnud Roubini.

Roubini hinnangul on USA majanduse taastumisele kõige suurem risk stimuleerimisprogrammidega suurenenud laenukoormus ning kasvav eelarvedepuudujääk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles