Siiri Erala: mürgised pirnid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala
Siiri Erala Foto: Peeter Langovits

Energiat raiskavad tavalised hõõgniidiga pirnid kaovad paari-kolme aasta pärast, kahaneb elektrienergia tootmine, süsinikdioksiidi paiskub vähem atmosfääri ja kliima soojenemine pidurdub - sellise plaani panid paika Euroopa Liidu keskkonnast hoolivad mehed ja naised.


Hukule määratud tavaliste pirnide asemele ilmuvad meie kodude lae-, laua- ja öölampidesse säästupirnid. Need on eriti head, sest tarbivad viis korda vähem voolu ja kui lapsed tuledega liialt ei klõpsi, siis peavad ka oluliselt kauem vastu. Nii säästab raha.

Väike miinus siiski on - igas säästupirnis on mõned milligrammid elavhõbedat. Kõiketeadva Vikipeedia andmetel võib mürgistuse saada juba siis, kui organism omastab päevas 0,4 milligrammi elavhõbedat.

Eksperdid soovitavad pirni purunemisel elavhõbedaaurud akna kaudu välja ajada ja kildude korjamisel ettevaatlik olla.

Sellesarnaseid näpunäiteid ei leia aga säästupirnide pakenditelt. Vähemalt minule need eile poes silma ei hakanud.

Asjast pole kuulnud ka pirnide väljapanekuga tegelenud müüjannad. Pole neil aimu sellestki, et kasutatud säästupirnid kuuluvad ohtlike jäätmete sekka ja pood peaks need sarnaselt patareidele tagasi võtma. Head pirnid, aga tarbimine omal äranägemisel ja vastutusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles