OECD soovitab Islandile eurot

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi keskpanga tunnusmärk
Islandi keskpanga tunnusmärk Foto: AFP / Scanpix

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) soovitab Islandil võtta rahvusvaluuta krooni asemel kasutusele euro.


Organisatsiooni hinnangul on Euroopa ühisvaluuta saareriigi jaoks ainus vastupidav variant riigi majanduse tasakaalustamiseks, vahendas

Reuters

.

OECD pöördus Islandi Panga poole üleskutsega taastada oma usutavus karmi rahapoliitika kaudu, et toetada krooni. Islandi rahvusvaluuta kukkus kokku eelmisel aastal riiki tabanud panganduskriisi ajal.

Keskpanga uus juht Mar Gudmundsson tunnistas, et on OECD raportiga nõus ja leiab samuti, et krooni stabiilsus on riigi jaoks kõige olulisem ning intresside poliitika lõdvendamiseks pole ilmselt erilist ruumi.

Sedlabanki on kärpinud eelmise aasta lõpust baasintressi, mil see oli 18 protsenti, kuue protsendipunkti võrra 12 protsendini. Keskpanga nõukogu istub taas koos 24. septembril, kuid juba kahel viimasel istungi pole intresse enam alandatud.

Kui riigist peaks saama Euroopa Liidu liige, siis Islandil oleks soovitav liituda euroalaga nii ruttu kui võimalik, et lõigata majanduslikku kasu, seosab OECD raportis.

Panganduskriisi tõttu tabas riigi majanduslangus ja sellest toibumine võtab OECD hinnangul kaua aega. Prognoosi järgi võik oodata sisemajanduse koguprodukti (SKP) naasmist kriisieelsele tasemele 6-7 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles