Asjatundjad prognoosivad sügiseks uusi kinnisvaralaene ja rohkelt sundmüüke

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: SCANPIX

Küsisime kinnisvaraga tegelevatelt Eesti ettevõtetelt, millist kinnisvarasügist nad ootavad ja milliste uute kinnisvarateenustega nad alanud hooajal kliente üllatavad.



Hinnad jätkavad veel langemist, kuigi põhi on peagi käes, mida tõestavad välismaiste investorite naasmine turule ja klientide kasvav huvi käia uusarendustes ja järelturul pakutavaid kortereid ise kaemas.

Kuigi asjatundjad peavad sundmüükide kasvu paratamatuks jätkutrendiks, võivad positiivsust tuua turule tagasi pangad, kes hakkavad töötuse pidurdudes pakkuma taas aktiivsemalt kodulaenutooteid.

1. Millist palet näitab kinnisvaraturg sel sügisel?

2. Milliseid uusi kinnisvarateenuseid on turule oodata?

----------------------------------------------------------

Peep Sooman
Pindi Kinnisvara juhatuse liige:

1. Sügiseks on ennustatavad kaks trendi. Esiteks hakkavad kommertspangad aktiivsemalt eluasemelaenusid väljastama, kuna tagatisvararisk on kiire hinnalanguse valguses oluliselt vähenenud ning ka kliendi tulevase maksevõime risk hakkab vähenema, sest statistika kohaselt on töötuse kasv pidurdumas.

Teise trendina ennustame suuremat sundmüükide arvu, kuna paljude aasta alguses töö kaotanud isikute abirahade väljamaksed lõppevad. Nende maksekoormust suurendavad aga sügistalvised küttekulud, mis panevad mitmedki varaomanikud sundolukorda, kus vara lihtsalt tuleb realiseerida.

2. Kinnisvarabürood muutuvad konsultatiivsemaks – eelkõige suurendatakse usaldusväärsust ning selle nimel ollakse valmis kliente tasuta ja väga põhjalikult konsulteerima.

Suuremad kinnisvarabürood teevad pingutusi universaalsete teenuste pakkumise suunas, et kliendid lahendaksid oma kõik kinnisvaraalased probleemid ühes firmas.


Tarvo Teslon
Portaali kv.ee juhatuse liige:

1. Sügisel kukub kinnisvaraindeks alla 65, aga juba nüüd on näha hinnaindeksi kukkumise aeglustumist. Erinevad spetsialistid arvavad, et indeksi põhi on 60 juures.
Tehingute arv peaks tõusma põhiliselt läbi sundmüükide
vara, mis on omanike enda poolt või siis makseraskustest tulenevalt väga odavalt müüki pandud.

2. Tuleme uue näoga välja juba septembris. Oleme palju rõhku pannud kasutajate mugavustele. Uuendatud on ka kinnisvara otsimine kaardi pealt.

Kaardilt on palju mugavam otsida kasutajat huvitavas piirkonnas kuulutusi.
Praegu on huvitav kindlasti jälgida ka hinnaajalugu konkreetsete majade kaupa. Pakume suuremates Eesti linnades asuvate korterelamute hinnaajalugu.

Ingvar Allekand
Domus Kinnisvara arendusjuht:

1. Silma hakkab rohkem positiivseid sõnumeid ka laiemast maailmast. See parandab üldist meelestatust ning seetõttu tullakse välja mõningate uute kampaaniatega (sh laenutoodete aktiivsem müük pankade poolt).

Tehingute mahud püsivad samal tasemel, oodata on väikest tehinguhulga tõusu (juulikuine tehinguaktiivsus ja hinnalangus oli näiline, kuna suures osas polnud tegemist vabaturu tehingutega.

Surve hindade langetamisele ja hinnalangus jätkub samas tempos. Hinnalangust hakkab pidurdama valikuvõimaluse vähenemine.

Sagenema hakkavad juhtumid, kus hea pakkumise puhul läheb ostjate vahel ülepakkumiseks (praegu juhtub meil seda 5-6 korda kuus).

Vaidlused ja eriarvamused on kerged tulema, mistõttu tuleb lepingud ja kokkulepped väga põhjalikult teha.

2. Kuna vahepeal on vabanenud päris palju tööjõuressurssi, siis liidavad suuremad kinnisvarabürood enda juurde mitmeid kinnisvaraga seotud kõrvalteenuseid (koristus, kolimine, remont, energiamärgis).

Turg vajab võlgnikega seotud teenuseid. Suuremad kinnisvarabürood saavad ära kasutada oma head müügiorganisatsiooni, mida näiteks kohtutäituritel ei ole.

Pakume ostuesindusteenust, mis aitab kinnisvaraostjatel säästa märkimisväärselt raha ning veenduda, et tehing saab korrektselt tehtud.

Katrin Klein-Näppi
Ober-Hausi Kinnisvara tegevjuht:

1. Prognoosime jätkuvat hinnalangust. Kõige olulisemateks kinnisvaraturgu mõjutavateks teguriteks kujunevad ka tööpuudus, kommunaalkulud ning sundmüügid.
Kinnisvaraga seotud halbade laenude osakaal suureneb veelgi, mis toob turule täiendavaid pakkumisi.

Üldises ostu-müügitehingute hulgas suureneb varade sundmüükide arv ja kasvab vahetustehingute osakaal.

Elukondliku kinnisvara puhul hakkavad potentsiaalsed ostuhuvilised järjest enam tähelepanu pöörama eelkõige asukohale, kinnisvaraga kaasnevatele kuludele, küttele, aga ka elamispinna suurusele.

Alustada võidakse ka üksikute turusituatsioonile vastavate arendusprojektidega teatud piirkondades juhul, kui suudetakse pakkuda tarbijale atraktiivset hinnataset.
Talve saabudes hakkab üüripakkumiste arv taas kasvama.

2. Me ei ürita tulla turule eriliste lisateenustega nagu ehitusteenus või kiirlaen, pühendume rohkem kliendile, olles tema esindajaks kinnisvaratehingutes.
Tänane turg ja kliendikäitumine näitab, et klient hindab enam temaga tegelemist – tõusvaks trendiks on nii-öelda ihumaaklerlus.

Tänu uutele koostöölepingutele pankadega aitame realiseerida nende klientide vara, kes on sattunud makseraskustesse, leides kliendile parima variandi.


Tõnis Rüütel
Eesti kinnisvarafirmade liidu tegevdirektor:

1. Prognoosin stabiliseerumise märke. Tehingute arvu põhi peaks nüüdseks juba möödas olema. Mõningane hinnalangus veel jätkub. Selle mootoriks on eelkõige sundmüügid, mis tõenäoliselt veel ei vähene.

Lõpliku põhja katsumine peaks toimuma 2010-2011. Kui kevadel oli juttu korterite ligi kaheaastasest varust turul, siis näiteks YIT Ehitus tõstab sügisel uusarenduse lipu uuesti üles. Põhjuseks on atraktiivsele tasemele langenud ehitushinnad ja õigel ajal tehtud hinnakorrektuurid müügis olevatele objektidele.

2. Eesti Kinnisvarafirmade Liidu liikmesfirmad on suvel välja tulnud nii mõnegi uue teenusega, mis oma olemuselt on sidusteenused. Näiteks pakutakse kinnisvara alaseid juriidilisi konsultatsioone, eduka uuendusena aga ka tasuta müügihinna määramist, loodud on kiirmüügikeskusi.

Sidusteenustena on pakkuma hakatud ka kolimisteenust, ehitust ja remonti ning energiamärgise konsultatsioone. Sügisel on üht-teist uut veel tulemas.


Martin Vahter
1Partner Kinnisvara tegev-direktor:

1. Märgata on kinnisvaraturu elavnemist. Samas tuleb eristada tehingute arvu ja tehinguhindu.

Analüüsides teiste sarnases järsus languses olnud riikide kinnisvaraturgusid, pidurdus hinnalangus tehingute arvu langusest mõnevõrra hiljem. Seega on kinnisvaraturu hinnapõhja oodata selle aasta sügistalveks.
Sõnade kinnituseks võib väita, et maakleritel on rohkem näitamisi-päringuid, millest osad jõuavad ka tehinguni.

Võrreldes tippaegadega on elamispindade hinnad langenud kuni 60%. Ühestki teisest valdkonnast sarnast hinnalangust pole lihtne tuua. See võimaldab kinnisvara soetada inimestel, kellel see võimalus seni puudus.

Teiseks oluliseks näitajaks on Euribori langus, mistõttu lõppintress on buumiaegsel tasemel. Hinnalangusega seoses on senine 10% omafinantseering muutunud automaatselt 20-30%-liseks. Need soodustavad tegurid annavad alust optimismiks.

2. Otseselt uusi teenuseid turule tervikuna tulemas ei ole. Kinnisvarabüroodel on kahanenud tulude tõttu kasvanud huvi pakkuda teenuste laiemat valikut koostöös teiste kinnisvaraga seotud ettevõtetega.
Klientide hulgas on kasvanud huvi kasutusloa väljastamise teenuse vastu – inimestel on rohkem aega pöörata tähelepanu dokumentatsioonile.



Ingmar Saksing
LVM Kinnisvara juhatuse liige:

1. Sügis tuleb kinnisvaraturul värvikirev, pisut tuuline, kuid aeg-ajalt paistab pilve tagant ka päike.

Aasta teisel poolel jätkub turu normaliseerumine. Nõudlus on samm-sammult taastumas – väiksemad hinnad võimaldavad taas mõelda uue kodu soetamisele.

Perioodi muudavad tuuliseks panganduse «murelapsed» ja riigieelarve pingeline seis.
Kulutuste vähendamisega lõpule jõudnud ettevõtted toovad turule uuele nõudlusele vastavad pakkumised, seda nii teenuste kui uute kodude näol ning müügisurvet vähendab pankade otsus jätta osa probleemset kinnisvara «lattu» paremaid aegu ootama.

2. Ainulaadseid teenuseid Eestis turule oodata pole, sest tootearenduseks on meie turg liiga väike. Maailmas kasutusel olevaid lahendusi on «Eesti kastmes» turule siiski tulemas.
Kasutame kinnisvaramüüjatele suunatud ühiskampaanias City24 QR-koodi, mis võimaldab mobiiltelefoni kasutades liikuda ajalehes nähtud reklaamist edasi kampaanialehele internetis.



Mika Sucksdorff

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht:

1. Eelmiste aastate trendidest ennustamine on osutunud tihti valeks. Seda näitas ehedalt selle aasta juulikuu, kus tehti erinevalt eelmistest aastatest rekordarv tehinguid.
Kui võrrelda meie olukorda 90ndate alguse majanduslangusega Soomes, on kinnisvarahinnad langenud varsti sama kaua.

Üheks tähtsaks signaaliks on välismaiste investorite tagasitulek, mis annab märku, et oleme jõudmas põhja ning investorid haaravad endale parimaid pakkumisi.
Hinnalangus jätkub veel mõned kuud, jäädes keskmiselt viie protsendini kuus. Selleks, et müügid toimuksid, on hinnad vaja kujundada vastuvõetavaks.

2. Lisaks põhiteenustele on kinnisvarafirmad viimasel ajal toonud turule kliendi vajadustest lähtuvaid sidusteenuseid – kolimine, ehitus, energiamärgise väljastamine, kiirmüük ning kinnisvarasse investeeringud.

Tehingud muutuvad keerulisemaks ja professionaalne müügi- ning juriidilise nõustamise vajadus on kasvanud.


Maia Daljajev
Arco Vara Kinnisvarabüroo atesteeritud vanemmaakler:

1. Kinnisvaraturg küll sügisel mõnevõrra aktiviseerub, kuid hinnad jätkavad vaikset langemist. Sügisest lisanduvad omanikele ka kommunaalmaksed, mis on maksude ja aktsiisitõusudega seotult kerkinud.

Kinnisvaraturgu mõjutavad teisel poolaastal tööturu edasised arengud, inimeste kindlustunne ning pankade laenupoliitika, millest hakkame aimu saama septembri teises pooles.

2. Kinnisvaraturule tulevad uued teenused, mis on seotud põhitegevusega: kinnisvaraarendus, vahendus, hindamine ja ehitamine.

Teenuste väljatöötamisel jälgime muutusi seadusandluses ja majanduskeskkonnas ning klientidele lisanduvaid kohustusi.

Pakume kasutusloa taotlemist, ehitusekspertiisi, energiamärgise alast konsultatsiooni, kiirmüüki, elamispindade vahetusteenust ning elamispindade haldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles