Täna avati Eesti ja Kasahstani esimene ühisettevõte

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

Täna avas Kasahstanis visiidil viibiv majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar Almatõs Eesti Posti tütarettevõtte ja Kasahstanposti ühisettevõte Elektronpost.kz.

Tegemist on Eesti ja Kasahstani esimese ühisettevõtte ja Eesti esimese otseinvesteeringuga Kasahstani, teatas majandusministeerium.

Minister Savisaar ütles, et Kasahstan on suure majandusliku potentsiaaliga riik.

«Võin uhkusega öelda, et Eesti osalusega ettevõte kasutab tehnoloogiat, mis on ainulaadne kogu Kesk-Aasias,» lisas Savisaar.

«Loodan siiralt, et juba homme töötame läbi uusi koostööprojekte, mis on mõlemale poolele huvitavad ja majanduslikku edu toovad.»

Probleemina tõi minister välja Eesti riiklikul tasemel esinduse puudumise Kasahstanis. Lätil ja Leedul on see juba olemas.

Täna avatud printimiskeskus hakkab kohalikele pankadele, kommunaalfirmadele ja pensionifondidele arveid ning teatisi trükkima. Viimased edastavad Elektronpost.kz’le andmed failidena, ettevõte trükib arved välja, paneb ümbrikesse ning saadab laiali.

Sarnaseid teenuseid ei ole Kasahstanis seni pakutud, küll aga on vastloodud firma üks osanikke, Eesti Posti tütarettevõte Elektronpost seda Eestis ligi kümme aastat teinud.

Järgmise nelja aasta jooksul on kavas Elektronpost.kz’st välja arendada vähemalt neljast tootmisüksusest koosnev ettevõte. Juba tuleval aastal avatakse tootmisliin Kasahstani pealinnas Astanas.

Viimastel aastatel on Eesti ja Kasahstani vaheline kaubavahetus kasvanud.

Kui Kasahstan oli aastatel 2001-2003 kogukäibe järgi Eesti 41.-43. kaubanduspartner 0,1-protsendilise osatähtsusega kogu kaubavahetusest, siis aastateks 2004-2005 tõusis ta 33. kohale ja mullu oli Kasahstani osatähtsus Eesti kaubavahetuses 0,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles