Kangur: Kriisi selgroog on murtud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Kangur (Kroonika).
Paavo Kangur (Kroonika). Foto: Erakogu

Tundub, et majanduskriisi selgroog on murtud ning usk Eestisse on tagasi jõudnud nii kohalike kui ka rahvusvaheliste investorite leeri.


Telia Sonera AB avaldas 24. augustil ülevõtmispakkumise Eesti Telekomi ning Leedu ettevõte TEO LT aktsiatele. Pakkumine on tehtud 39,88 protsenti Eesti Telekomi aktsiate omandamiseks hinnaga 93,00 krooni (5,94 eurot) aktsia eest ning 37,06 protsenti TEO LT aktsiate omandamiseks hinnaga 1,83 litti aktsia eest.


Tähtis ei ole hind vaid see, et pakkumine tehti tunduvalt kõrgemale tasemele selle hetke turuhinnast.

Pakkumisele reageeris kogu turg üksmeelse tõusuga ja Tallinna börsi tegemisi kajastav indeks OMXT lendles 320 punktilt 400 punkti tasemele.

Tallinna Kaubamaja (selverite kett ja muu) turuväärtus tõusis nädalaga tagasi üle 2005 aasta taseme 180 miljoni euro juurde. Tallinna Kaubamaja ja mõnegi teise suurettevõte hind on suve jooksul börsil märkamatult kahekordistunud. See tähendab, et vähemalt riskide võtjad ja oma rahaga panuste tegijad usuvad, et kriisi põhi on läbi. Samuti on juba paar nädalat optimismist haaratud Äripäeva börsi toimetus. Võib olla on panuste tegijatel aeg suvine võit välja võtta ja Bulgaariasse sõita, võib olla peaks panuseid veelgi suurendama. Hetkel seda vastust ei anna.

Ka Eesti Pank näitas üles optimismi. "Eesti majanduslangus hakkas II kvartalis aeglustuma ja majanduse areng oli aasta esimesel poolel Eesti Panga kevadprognoosiga üldjoontes kooskõlas. Nõudlus oli nii Euroopas kui ka mujal maailmas esimesel poolaastal mõnevõrra nõrgem Eesti Panga kevadprognoosi koostamise ajal eeldatust. Viimastel kuudel on aga ilmnenud järjest rohkem märke majanduskasvu taastumisest. Eesti ekspordinäitajad on viimastel kuudel samuti pisut paranenud, mis lubab arvata, et koos välisnõudluse taastumisega hakkab suurenema ka Eesti eksport," kommenteerib Eesti Pank.

Ah, et sotsiaalsfääril ja Haigekassal raha napib? Haigekassal napib alati raha, see ongi nende suhtlemisstrateegia - rõhuda kaastundele ja pressida rohkem raha meditsiinisfääri.
Mis puutub pensionitesse, siis soovitaksin tegelda sooja monopolidega. Kogu pensionikasv läheb ju järgmisel päeval soojatootjate kasumisse. Tõsta võiks muidugi üliõpilaste stipendiume. Need on isegi aastaga 1986 võrreldes naeruväärselt madalad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles