Samost: eurole üleminek 2011. alguses oleks ime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost.
Anvar Samost. Foto: Peeter Langovits.

Ajakirjanik Anvar Samost avaldas Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» arvamust, et valitsusel on vähe võimalusi täita oma eesmärk ning minna alates 2011. aasta algusest üle eurole.

«Kui tõesti peaks mingi ime läbi aasta lõpuks kolm protsenti eelarvedefitsiidi piiriks jääma, siis on tegemist tõesti imega,» ütles Samost.

Ajakirjanik Kalle Muuli arvas, et valitsus võib mingil hetkel, näiteks kohalike valimiste järel teha tugevama katse riigieelarvet miinus kolme protsendi raamesse suruda. Samost leidis aga, et sellest ei oleks enam kasu, kuna aasta lõpuni jääb liiga vähe aega - vaid kuuendik aastast.

«Kui selle aja jooksul on kavas teha veel mingeid liigutusi, mis absoluutselt kindlalt tagaksid eurokriteeriumide sisse mahtumise, siis need liigutused saavad olla ainult... Ma arvan, et isegi pensionide tulumaksuga maksustamisest sel hetkel enam ei piisaks, kuna aastat on nii vähe järele jäänud ning kõik see defitsiit, mis arvesse läheb, on juba loodud,» ütles Samost.

Tema arvates oleks ainuke võimalus võtta veel kuskilt erakorralisi dividende, mis oleks mingil määral realistlik. «Ei saa välistada, et nibin-nabin saadakse hakkama, aga valitsuse juhtimine ei tohiks olla nibin-nabin äri,» arvas ta.

«Võiks ausalt öelda, et on võrdsed võimalused - kas euro tuleb või ei tule. Nii see asi tegelikult on,» arvas Samost.

See, kas Eesti saab 1. jaanuarist 2011. eurole üle minna, peaks Samosti sõnul selguma aprillis-mais, kui Euroopa Keskpank annab hinnangu Eesti valmisolekule.

«Valitsusel peab olema ikka väga kõva usk, et me praegu Maastrichti kriteeriumidesse mahume. Ma ei taha väga mõelda selle peale, mis siis toimuma hakkab, kui selgub, et me sinna ei mahu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles