Ettevõtted maksavad ootamatult palju tulumaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Ärimehed võtavad oma firmadest vana kasumit välja, mistõttu juriidiliste isikute tulumaksu laekub riigieelarvesse ootamatult hästi ja rahandusministeerium loodab, et seda tuleb varem ennustatust miljard rohkem, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

Rahandusministeeriumi neljapäeval avaldatud suvises majandusprognoosis on langetatud hinnangut kõigi maksude laekumisele peale juriidilise isiku tulumaksu, mille laekumise ennustust suurendati 1,066 miljardi krooni võrra, sest nagu peaminister Andrus Ansip ka märkis, on teises lisaeelarves kirjas olev ettevõtete tulumaksu laekumise summa juba kätte saadud.

Kuna ettevõtete kasumid praegusel ajal üldiselt langevad või asenduvad kahjumitega, siis suure tõenäosusega tuleb arvestatav osa lisalaekumisest sellest, et ettevõtjad võtavad firmadest välja varem teenitud kasumi, mida varem maksude mittemaksmiseks hoiti ettevõtetes.

Koolitaja Peep Vain on üks neist ettevõtjatest, kes võttis sel aastal oma firmast 600 000 krooni dividende välja, kuigi firma teenis eelmisel aastal kahjumit. Raha oli lihtsalt vaja ja varasemast oli firmasse jäänud kasumit, mida sai välja võtta.

Vain arvas, et oodatust suurema dividendide maksmise põhjuseks võib olla ka see, et Eestis on lisaks hädas olevatele ettevõtetele parajalt palju firmasid, millel läheb hästi ja mis seetõttu saavad dividende maksta. Samuti tuleb tema sõnul arvestada, et dividende makstakse eelneva perioodi kasumi eest, mistõttu dividendide maksmist mõjutab see, et aasta-kahe eest läks majanduses praegusest veel paremini.

Vainu juhtum pole erandlik, paljud ettevõtted võtavad sel aastal välja kasumit enam kui teenisid.

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis arvas, et üheks varasemate kasumite väljavõtmise põhjuseks võib olla ettevõtjate vajadus võtta ühest ettevõttest raha välja, et toetada oma teist raskustes firmat. Ent selle taga võib olla ka väikeettevõtete soov vähem makse maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles