Soov korterit vahetada jääb pahatihti unistuseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman tõdeb, et tihti on mõistlikum korter müüa ja uus osta, kui seda vahetada üritada.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman tõdeb, et tihti on mõistlikum korter müüa ja uus osta, kui seda vahetada üritada. Foto: Toomas Huik

Korterit vahetada soovivate inimeste arv on võrreldes kinnisvarabuumi tipphetkedega kasvanud üle kümne korra. Tehinguteni jõutakse paraku harva.



Kui paar aastat tagasi oli korteri vahetamise soove paari-kolme­kümne ringis kuus, siis viimasel ajal ulatub see 350–400 korterini, selgub kinnisvaraportaali City24.ee statistikast. Neist 210 on Tallinnas.



Põhjuseks on majandussurutis, mis sunnib inimesi kolima väiksemale pinnale, et vähendada laenumakset või tasuda võlga.



Pakkumiste põhjal oli vahetusse minevate korterite keskmine ruutmeetri hind 14 000 krooni. Tehinguni jõutakse Eestis keskmiselt 117, pealinnas 124 päevaga.



Hind tekitab vaidlusi


Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on korterit vahetada soovivate inimeste arv tõesti kasvanud.



«Vahetustehingute arv on samas kesine, kuna inimestel on väga raske jõuda õige objektini, mida vastu tahetakse,» ütles Sooman. «Nendel harvadel juhtudel, kui midagi leitakse, ei jõuta reeglina hinna osas üksmeelele.»



Tema sõnul hindab odavama korteri omanik oma kinnisvara näiteks 10 protsenti kallimaks ja teise oma samavõrra odavamaks. Kallima vara omanik aga rehkendab samamoodi enda kasuks. «Nii võib vaheraha arvestamisel tulla mitmekordne erinevus, mis sisuliselt lõpetab läbirääkimised,» selgitas Sooman.



Veelgi keerukamaks lähevad asjad siis, kui ühel korteritest on peal panga hüpoteek. Siis on vaja panga nõusolekut, lepingute muutmist jne.



«Seepärast soovitan korteri pigem müüa – sellise hinnaga, millega ostetakse,» märkis Sooman. «Siis saab endale soetada kodu, mida tõesti vaja on, sest valikuvõimalused on pärast müüki suured ning ka hinnas on võimalik kokkuleppele jõuda.»



Heaks näiteks õnnestunud vahetustehingust on oma nime mitte avaldada soovinud tartlase lugu, kes vahetas Kummeli tänaval asuva 4-toalise korteri suure ja renoveeritud majaosa vastu Ihastes.



Korter oli hinnatud 800 000 kroonile, majaosa maksis poolteist miljonit. Ühiselt lepiti korteri väärtuseks kokku miljon krooni, majaosa eest tuli seega juurde maksta 500 000 – summa, mida maja omanik parasjagu tõesti hädasti vajas.



Ober Hausi Tallinna maaklerosakonna juhataja Agur Tammistu on siiski tähele pannud, et pigem soovivad inimesed küttekulusid vähendada ja väiksemat eluaset leida.



Erinevad huvilised


«Kuus sõlmitakse meil ehk viie päringu peale üks tehing,» tõdes Tammistu. «Aga on ka juhtumeid, kus vahetatud on kolm objekti. Samas ei pruugi tehingud alati meieni jõuda. Inimesed üritavad asja omavahel korraldada, nüüd on isegi trepikodades vahetuskuulutusi näha.»



Arco Vara vanemmaakler Maia Daljajev ütles, et vahetussoovide kõrgaeg oli aasta algusest esimese kvartali lõpuni.



«Vahetajaid on erinevaid,» nentis ta. «On noori, kes ostnud laenuga suure kodu ja soovivad nüüd vahetuskompensatsiooni arvelt laenukohustust vähendada. Aga leidub ka neid, kes näevad võimalust väike elamispind soodsalt suurema vastu vahetada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles