Eksitava sildiga Kadarbiku smuutid on jätkuvalt müügis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadarbiku talu Hommikueine smuuti tootekirjelduses puudub märge, mis ütleks ostjale, et jook on valmistatud kontsentreeritud nektarist.
Kadarbiku talu Hommikueine smuuti tootekirjelduses puudub märge, mis ütleks ostjale, et jook on valmistatud kontsentreeritud nektarist. Foto: Mihkel Maripuu

Kadarbiku talu müüb hoolimata tarbijakaitse ettekirjutusest endiselt eksitava etiketiga smuutipudeleid, kuigi täpsemate siltidega mahlajoogid pidid poelettidele jõudma 1. augustil.

Mahlatoodete valmistamist ja müüki reguleeriva valitsuse määruse kohaselt peab kontsentraadist tehtud joogi etiketil olema sellekohane märge toote nimetuse vahetus läheduses, taustast hästi eristatavana ja selgelt nähtavana.

Praegu on kiri, mis teatab, et Kadarbiku talu smuutid on valmistatud kontsentraadist, mahlajoogi tooteinfo küljel. Sama firma Hommikueine smuutil pole sellekohast märget ka seal.

Kadarbiku talu müügijuht Veiko Pak rääkis reedel, et talu saatis täpsustusega etiketid tarbijakaitsele kooskõlastamiseks kümme päeva tagasi.

Firma soovis kinnitust

Paki jutu järgi soovis firma enne siltide kasutuselevõttu veenduda, kas tarbijakaitse on nendega rahul. «Uute etikettide tegemine on väga kallis,» põhjendas ta.

Samas möönis Pak, et Kadarbiku talu jäi kooskõlastamisega hilja peale, jättes selle juulikuusse, mil osa tarbijakaitse töötajaid võib olla suvepuhkusel.

Pak ei osanud öelda, miks pole Hommikueine smuuti tootekirjelduses märget «valmistatud kontsentreeritud nektarist».

Pak kinnitas, et teistel nende ettevõtte smuutidel on nektarile lisatud vee protsent etiketi küljel tooteinfos olemas.

Tarbijakaitseameti asedirektor Marje Kokk lubas, et probleemiga hakatakse tegelema täna, kui vastav inspektor puhkuselt naaseb.

Kuni 20 000 krooni trahvi

Varem on Kokk öelnud, et kui Kadarbiku talu tähtaega ületab, on tarbijakaitsel õigus firmat trahvida kuni 20 000 krooni ulatuses.

Koka sõnul on probleem Kadarbiku smuutietikettidega kestnud juba eelmise aasta novembrist.

«Olgugi, et tegemist on Eesti väiketootjaga, enam me neile pikendust ei anna – kõik on seaduse ees võrdsed,» hoiatas tarbijakaitseameti asedirektor möödunud kuul.

Kontsentreeritud nektarist valmistatud smuutisid toodab ka Maakera. Selle firma Pai-kaubamärki kandvate jookide etikettidelt pole tarbijakaitse rikkumisi leidnud.

Mis on smuuti?

• Kadarbiku talu müügijuhi Veiko Paki sõnul on Smuuti nende firma juurutatud nimetus, mis tuleb ingliskeelsest sõnast smoothie.

• Smoothie tähistab originaalis puuviljadest värskelt pressitud mahlajooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles