Stora Enso viib tellimuste täitmisi Soomest Rootsi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stora Enso tehas Varkausel Soomes
Stora Enso tehas Varkausel Soomes Foto: Reuters / Scanpix

Soomes tehaseid sulgev metsanduskontsern Stora Enso keskendub tellimuste täitmisele Rootsis, kuna tootmis- ja toorainekulud on seal madalamad.


Soome seisukohast vaadatuna on konkureerimine naaberriigiga suhteliselt lootusetu, kuna kaubavedu üle mere suurendab kulusid, vahendas telekanal MTV3.

Lisaks sellele on toorpuit Rootsi oluliselt odavam.

«Kvaliteedist, puidu liigist ja piirkonnast sõltuvalt on hinnaerinevus 25-40 protsenti ning sinna juurde pole arvestatud valuutakursside muutusi. Kvaliteetse valge paberi tootmine Soomes on oluliselt kallim,» rääkis Stora Enso Stockholmi üksuse tegevdirektor Mats Nordlander MTV3-le.

Osa Stora Enso tehastest Rootsis töötab juba nüüd täie võimsusega. Üks sellistest on tselluloosist kvaliteetset valget paberit valmistav tehas Nymöllas Skånes, kus 800 töölist töötab kolmes vahetuses ja tootmise piirangutest pole seal juttugi, pigem vastupidi.

Tellimuste raamat on täis. Töötajad ei usu, et tootmist on võimalik veelgi suurendada.

«Tööjõudu juurde pole võetud, vaid tegelikkuses on inimeste arvu aasta või paari jooksul vähendatud. Tööd on seega rohkem ja kogu tegevus tekitab seetõttu enam stressi,» nurises remonditöökoja juht Jouni Wallin.

Rootsis teatakse päris hästi Stora Enso Soome tehastes toimuvast, kuid kohalik ametiühing ei saa teha muud, kuid kaasa tunda.

«Meie oleme muidugi rõõmsad ja rahul seni, kuni Nymöla tehas töötab täie võimsusega. Tehaste sulgemise üle Soomes me rõõmu ei tunne. See on kurb,» rääkis peausaldusmees Bo Olsson paberitööliste liidust.

Stora Enso ei oska veel öelda, millises mahus ja millal tellimuste täitmisi kallist Soomest odavamasse naaberriiki üle viiakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles