Kaja Koovit: mugavad pangad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Olen juba mõnda aega oodanud, millal mullu sügisel Lehman Brothersi krahhi järel järsult laenukraanid kinni keeranud siinsed kommertspangad taas kliente oma teenuseid kasutama meelitama asuvad. Kasumid tahavad ju teenimist.



Nädala alguses astuski Swedbank esimese sammu. Pank utsitab nüüd ettevõtjaid tootmise laiendamisele ja ekspordi arendamisele. Panga esindajad kinnitavad, et näevad ohumärke, et ettevõtjad ja tarbijad reageerivad kulude kokkutõmbamisega üle. Majandus olevat stabiliseerumas ning ettevõtted võiksid investeeringuteks julgemalt raha küsida.



Liigsest kokkuhoiust ilmnevatele ohtudele on tähelepanu juhtinud mitmed rahvusvahelised majandusteadlased.



Esmaspäevases Briti majanduslehes Financial Times arutles teema üle Nobeli majanduspreemia laureaat, vanamoodne keynesianist Paul Krugman. Tema sõnul loob praeguses olukorras iga lühiajaliselt majandusse suunatud investeering majanduskasvu ja uusi töökohti.



Iseenesest on tervitatav, et pangad on valmis laenukraane rohkem lahti keerama ning raha otsivale ettevõtjale abikäe ulatama. Kuuldavasti plaanitakse sügisest ka eluasemelaenude vallas uusi kampaaniaid.



Murelikuks teeb mind sealjuures pankade mugavus. Ettevõtteid kutsutakse üles laienema ja investeerima, aga näib, et pangad on huvitatud vaid kaua tegutsenud ja pikka aega nende kliendiks olnud ettevõtetega tegelemisest. Nii tunnistab ka Swedbank, et laenutaotlusega nende uksele koputaval firmal olgu tugev juhtkond, hea äriplaan, likviidsuspuhver, konto nende pangas ning kindel rahavoog.



Lisaks räägitakse küll laienemisest, investeerimisest ja ekspordist, kuid ei täpsustata, mida tegelikult ettevõtetelt oodatakse. Nii on ju kõige mugavam.



Kas ei ole karta, et oma senise tegevusega miinust tootnud firmal hakkab laiendamisega see miinus ainult suurenema?



Pole kuulnud, et pangad kutsuksid ettevõtteid valjuhäälselt üles teaduspõhise tehnoloogia kasutamisele, konkurentsieelise tagamiseks suuremale spetsialiseerumisele ja lõpuks ka kõige olulisemale, uute ettevõtete rajamisele.



Põhjanaabrite välisminister Alexander Stubb hoiatas, et tööpuudus Balti riikides suureneb ning töötukassa jookseb rahast tühjaks. Maksubaasi suurendaks uued töökohad, uute ettevõtete rajamine. Kriis peaks tekitama uusi võimalusi, majanduslangus sundima ettevõtteid senisest teistmoodi mõtlema ja iseseisvuma.



Seega, pankadelt ootaks innovaatilisemat suhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles