Jaanus Tamkivi: hakkpuidu-elekter elavdab metsasektorit

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi.
Jaanus Tamkivi. Foto: Urmas Luik

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi arvates annab hakkpuidu kasutamine elektri tootmiseks tööd metsameestele ja peatab Eesti metsasektori hääbumise.

Üheks suuremaks Eesti Energiale hakkpuidu tarnijaks saab Riigimetsa Majandamise Keskus, kuid kaasata on kavas ka metsanduses tegutsevaid eraettevõtteid, teatas keskkonnaministeerium.

«Hakkpuidu kasutamine elektri tootmiseks tähendab kogu Eesti metsasektori elavdamist,» leidis Jaanus Tamkivi. «Metsameestele jääb töö alles ja seda tuleb juurdegi.»

Eesti metsanduse arengukava näeb optimaalse raiemahuna ette 12,6 miljonit m3 aastas, kuid praegu raiutakse poole vähem, mistõttu on Eesti metsades oluliselt suurenenud küpsete ja üleseisnud lehtpuupuistute osakaal.

Kasutamata seisvad põllud on täis kasvanud lepa- ja pajuvõsa, mis ummistab ka kuivenduskraave ja mida saab edukalt kütteks kasutada.

«Hakkpuiduks kõlbavad ka igasuguse raie kõrvalsaadused - oksad, kännud ja võsa, mis seni on jäänud suures osas kasutamata,» märkis Tamkivi.

«Nüüdne hakkpuidu vajaduse suurenemine tähendab ka seda, et kuivenduskraavide kaldad ja teepervedki saavad puhtamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles