Arstide-õdede palk tõusis keskmisest kiiremini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeeriumi palgauuringu andmeil on arstide keskmine kuupalk aastaga jõudnud üle 17 000 ja õdede oma üle 8000 krooni kuus.
Sotsiaalministeeriumi palgauuringu andmeil on arstide keskmine kuupalk aastaga jõudnud üle 17 000 ja õdede oma üle 8000 krooni kuus. Foto: Toomas Huik

Arstide ja õdede teenistus on viimasel aastal tõusnud keskmisest palgast kiiremini ning sotsiaalministeeriumi hinnangul meelitab see vahepeal meditsiinitööst loobunuid tagasi.

Sotsiaalministeeriumi värske uuringu järgi tõusis arstide keskmine tunnipalk 4,9 protsenti, õdedel 4,1 ja hooldajatel 7,4 protsenti. Praegu saab üle poole arstidest 75-kroonist tunnipalga alammäära või sellest kõrgemat töötasu.

Sotsiaalministeeriumi analüütiku Natalja Jedomskihhi sõnul ei jää ka ülejäänud arstide palk palju madalamale.

Õdedest saab omakorda 39-kroonist tunnipalga alammäära või rohkem 90 protsenti. Peaaegu samapalju hooldajaid teenib tunnis 23 krooni või rohkem. Arstide keskmine kuupalk ületab nii 17 000 ja õdede oma 8000 krooni.

Õed ei nõustu

Sotsiaalminister Jaak Aabi kinnitusel on viimase aastaga kuni kümnendiku tõusnud palgad tekitanud olukorra, kus varem meditsiinist lahkunud inimesed hakkavad oma erialatööle tagasi tulema.

Eesti Õdede Liidu juhatuse liige Tiiu Kõrran ei taha ministeeriumi selliste väidetega siiski päris nõustuda. «Kolmandik, võib-olla isegi pool õdedest töötab täiskohast suurema koormusega,» viitas ta kestvale kaadrinappusele.

Aabi hinnangul on töötajate puuduse üks põhjus ka liiga ranged konkursid.

«Arstide palk on ümmarguselt kaks Eesti keskmist ja õdede palk jääb riigi keskmise palga juurde,» ütles Aab. Ministri sõnul on meditsiinitöötajate palganõudmised ühest küljest mõistetavad, samal ajal on oluline ka meditsiiniteenuste kättesaadavus ja hinnad.

Kõrrani sõnul on kõrgemad palgad ainult Tallinnas, samal ajal kui mujal Eestis on tavaliselt rakendatud tunnipalga alammäära. «Õed teevad ületunde ja see tõstab keskmist,» ütles Kõrran. Nii saab tema hinnangul normaalset palka teenida ainult rabeledes ning tegelikult ei ole õdede vastutus väärtustatud.

Kõrrani arvamust jagab Lääne-Tallinna keskhaigla õendusjuht Ulla Raid, kelle sõnul on õdede koormus liiga suur. «Üle viie protsendi õdedest lahkus sellel kevadel töölt,» kirjeldas ta olukorda. «Minnakse sinna, kus tunnipalk on kas või kaks krooni kõrgem.»

Palju naasjaid pole

Lääne-Tallinna keskhaigla Merimetsa nakkuskeskuse õde Rette Kutškova ei usu, et keegi õdedest praegu palgaga rahul on. «Neil päevil tuli üks õde, aga läks kohe ära – sinna, kus rohkem raha saab,» rääkis 36 aastat haiglas töötanud Kutškova. Tema hinnangul pole viimasel ajal töötajate märgatavat tagasipöördumist olnud.

Kutškova saab palga alammäära 39 krooni tunnis. «Teen öövalveid ja saan kuus üle kuue tuhande krooni,» ütles ta.

Märtsis tehtud uuring, milles osales 53 haiglat üle Eesti, vaatles meditsiinitöötajate sissetulekute muutumist mullu märtsist tänavu märtsini.

Uuringu tegemise ajal ei olnud veel rakendunud töölepingud, milles kajastusid aasta alguses jõustunud uued palga alammäärad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles