Fingrid: Estlink 2 eeldab ELi reegleid kogu Balti elektriturul

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 1 kaabli merre laskmine.
Estlink 1 kaabli merre laskmine. Foto: AFP / Scanpix

Soome elektripõhivõrgu Fingridi seisukoha järgi võib järgmine elektriühendus Eesti ja Soome vahele tulla vaid siis, kui mõlemal pool Soome lahte on ELi reeglite kohaselt tõhusalt toimivad elektriturud.

Balti elektrituru esimese etapi elluviimiseks on vajalik, et Eesti ja Soome vahelise elektrikaabli Estlink 1 omanikud annaksid osa kaabli võimsusest elektrituru käsutusse ning et Eesti kõrvaldaks oma seadusandlusest elektrituru tekkimist takistavad asjaolud, teatas ettevõte.

Seejärel saaks Põhjamaade elektribörs NordPool Spot laieneda esialgu Eestisse ning edasi teistesse Baltimaadesse.

Fingrid tõdeb, et Eesti on näidanud selget soovi kõrvaldada puudused seadusandluses, kuid kõik Estlink 1 omanikud pole veel valmis loovutama osa kaabli võimsusest elektrituru kasuks.

«Fingridi hinnang Balti elektrituru arenguvajadustele on korrektne,» ütles Eesti süsteemioperaatori Elering juhatuse esimees Lembit Vali. «Eesti Energia kui Estlink 1 Eesti poolne omanik on selgelt avaldanud soovi loovutada osa neile kuuluvast võimsusest elektrituru kasuks, kuid kahjuks meie lõunanaaber takistab taolist arengut.»

«Kui selle tulemusena lükkuks edasi Estlink 2 ehitus, siis kaotaksid sellest kõik Baltimaad nii elektri varustuskindluse kui ka tulevase elektrihinna osas,» märkis Lembit Vali.

Elering OÜ on energia ülekandega tegelev ja elektrisüsteemi töökindlust tagav ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles