Neste tanklates patustati kütusenormide vastu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusehind.
Kütusehind. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu on maksu- ja tolliamet ja keskkonnaamet võtnud kütuseproove 26st Neste tanklast ja leidnud neist kuues kütuse kvaliteedinormide rikkumisi. Kütusemüüja tunnistab oma süüd ja kinnitab, et nüüdseks on puudused kõrvaldatud.


Neste Oil Eesti peadirektori Indrek Kaju sõnul oli tegemist kahe kvaliteedihälbega, mis ilmnesid erinevates tanklates. Ta selgitas, et talvel ei vastanud kahes tanklas diislikütuse leekpunkt nõutule.



Leekpunkt on diislikütuse üks tundlikumaid parameetreid. Tootjad tarnivad reeglina talvist diislikütust, mille leekpunkt on normile väga lähedal ehk väikese varuga.


«Kõnealusel juhul muutus näitaja transportimise käigus normist paar kraadi madalamaks. Oleme oma logistikaahela üle vaadanud ja edaspidi peaksid sarnased juhtumid olema välistatud,» selgitas Kaju.



Juunis müüs Neste talvist 98 bensiini neljas tanklas. Vastavalt Eestis kehtivale standardile peavad suveajal ehk 1. maist 30. septembrini bensiinid vastama suvisele kütusele kehtestatud nõuetele. Eeskätt tähendab see erinevat lenduvusklassi, mis tähendab, et suvine bensiin aurustub vähem.



Kuna Nestel olid kogunenud suured bensiini 98 laovarud ja müük oli väike, ei olnud juuni keskpaigaks toode mõnes jaamas veel täielikult talvisest suviseks jõudnud vahetuda. Kaju kinnitust mööda sellise kütuse kasutamine auto mootorit ohtu ei sea.



«Oleme juhtunust õppust võtnud ja hoiame edaspidi 98 mahutites vähem kütust, samuti viime enne suveperioodi algust läbi täiendavad vastavuse kontrollid,» lubas Neste Eesti peadirektor. Ta lisas, et on sunnitud endale tuhka pähe raputama: «Me ei eita, et tegemist on meie möödalaskmistega. Oleme valmis lahendama nende klientide probleemid, kes on ülaltoodud juhtumitest kahju kannatanud.»



Maksu- ja tolliametist öeldi, et tanklate kontrollimisele eelneb alati riskianalüüs. Kui leitakse kvaliteedinormidest kõrvalekalle, pannakse müügile tõkend ja müük jätkub pärast vea kõrvaldamist. Päris solkkütust ameti väitel viimasel ajal leitud ei ole.



Teiste Eesti suuremate kütuse jaemüüjate juures pole kõrvalekaldeid kvaliteedist tänavu tuvastatud. Kahes tanklas oli rikkumisi Favoral, Alcordel, Malendol, Mokteril ja Rakkel.


Olerexi turundusjuht Antti Moppel ütles, et Olerexi jaamadest on sel aastal võetud kütuseproove 21 korda ja ühtki kõrvalekallet kvaliteedinäitajates pole tuvastatud.



«Kütuse kvaliteet on meie absoluutne prioriteet. Töötame pidevalt kütusevedude täiustamise kallal, et tagada iga liitri müüdava kütuse vastavus Eesti rangetele nõuetele,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles